Guvernul a adoptat hotararea care prevede relaxarea masurilor incepand de astazi! Iata ce precizari importante a facut Premierul Florin Cîțu!

,

Premierul si ministrii din Guvern s-au reunit in cadrul unei sedinte vineri seara, de la ora 20:30, pentru a adopta hotararea de guvern in privinta noilor masuri de relaxare ce au intrat in vigoare de astazi.


In articol:

Premierul Florin Cîțu si ministrii din Guvern s-au reunit in cadrul unei sedinte vineri seara, in vederea adoptarii masurilor de relaxare incepand din data de 15 mai 2021.

Atfel, Premierul a anuntat eliminarea obligativitatii purtatii mastilor de protectie in spatiile deschise, precum si renuntarea la restrictiile pe timpul noptii.

Se elimina obligativitatea purtarii mastii de protectie in aer liber! Iata care vor fi exceptiile!

Una dintre masurile de relaxare adoptate de Guvern a fost eliminarea obligativitatii purtarii mastilor de protectie in spatiile deschise, insa Premierul a precizat ca exista si anumit exceptii cu privire la aceasta masura. Astfel, se va purta masca in continuare in spatiile aglomerate precum: piete, targuri, in statiile de transport public, in mijloacele de transport in comun, in zonele in care se vor desfasura  mitinguri, demonstratii, pelerinaje, concerte sau alte tipuri de reuniuni, precum si alte spatii aglomerate. 

"Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții, desigur. Rămân excepțiile din exterior unde trebuie să purtăm în continuare masca, cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne masca obligatorie în spațiile din interior.

Deci, prima măsură, în aer liber se renunță la această mască", a declarat presedintele Iohannis, potrivit romaniav.net

Cum vor funcționa restaurantele, cluburile si terasele

Totodata, Premierul a precizat si faptul ca restaurantele si terasele se vor inchide la ora 24.00, iar competitiile sportive desfasurate in spatii deschise se vor tine cu spectatori, cu o capacitate de 25% din locuri.

Insa cu mentiunea la aceste evenimente vor putea lua parte doar persoanele care s-au vaccinat deja cu ambele doze de vaccin anti-COVID-19 sau persoane care vor prezenta un test negativ PCR sau rapid.

Incepand cu 1 iunie, daca rata de incidenta ramane sub pragul de 3 la mia de locuitori si se atinge tinta de vaccinare pentru luna in curs, capacitatea restaurantelor poate creste la 70%, iar de la 1 iulie restaurantele vor putea funcționa la capacitate maxima.

In ceea ce priveste organizarea spectacolelor si a activitatilor cultural-artistice, acestea se pot desfasura in spații deschise cu participarea a cel mult 500 de oameni, insa organizatorii vor trebui sa asigure o suprafeta minima de 2 mp pentru fiecare persoana, cat si respectarea masurilor de protectie sanitara, daca rata de incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egala cu 3 la mia de locuitori.

De asemenea, spectacole de tip drive-in sunt permise numai daca persoanele din masina sunt membri ai aceleiași familii sau a cel mult 4 persoane din alte familii.

„Este primul act normativ pe care-l adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt până la 1 iunie. De la 1 iunie, o parte dintre aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt şi altele şi sunt prezentate în hotărârea CNSU”, a mentionat Premierul Cîțu, potrivit digi24.ro  

Vedeti AICI Hotărârea CNSU propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19.

Intrebat de ce s-a luat decizia eliminarii obligativitatii mastii de protectie din 15 mai, Florin Cîțu a explicat ca au hotarat aceste masuri de relaxare mai devreme de 1 iunie, deoarece rezultatele au fost bune in ultima perioada.

"Ar trebui să ne uităm a câta oară mi se spune că sunt prea optimist. Anul trecut mi se spunea că sunt prea optimist când am spus că vom lua măsurile cele mai bune ca să evităm o criză economică. Am avut cea mai mare creştere economică. Am avut încasări la buget anul acesta. Am câştigat încrederea investitorilor străini.
Când am avansat această dată de 1 iunie, mi s-a spus că sunt prea optimist şi nu se va întâmpla. Am avut mai multe scenarii şi discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte şi am zis că luăm în calcul să extindem indicatorii la care ne uităm. Dacă avem rezultate bune la aceşti indicatori, vom lua măsurile mai devreme", a spus Florin Cîțu, potrivit  romaniav.net

Citeste si: Florin Cîțu: Barurile și cluburile se deschid de la 1 iunie cu 50% capacitate pe interior

Citeste si: Florin Cîţu: De la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona în care sunt

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Raed Arafat, anunțul mult așteptat de toată lumea! Ce se întâmplă cu magazinele din weekend

Cutremurele se intensifică în România: INCDFP a sesizat astăzi un nou seism

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Anunțul momentului pentru părinți! Se schimbă legea privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor

Florin Cîțu: Barurile și cluburile se deschid de la 1 iunie cu 50% capacitate pe interior

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies