Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Cancerul corupției din spitalele din România

Author: Madalina Maftei

Emisiunea “Asta-i România!” ne invită duminică, de la ora 14:30, la Kanal D, să urmărim un subiect de interes pentru fiecare român: șpaga în spitale.

Trăim în țara în care sistemul de sănătate e încă bolnav, iar șpaga pentru doctor rămâne cancerul care ne omoară cu zile. Viețile multora dintre cei bolnavi se joacă la ruletă; numai cei norocoși, cu bani și cu relații, au o șansă în plus la viață, restul sunt la mila lui Dumnezeu.

Cea mai cinică dovadă că banul vorbește încă în spitale vine de la Suceava iar echipa “Asta-i România!” a

pornit pe urmele scandalului izbucnit în urmă cu câteva zile. Ceea au surprins reporterii emisiunii, pe camera ascunsă, ne va șoca încă o dată.

Șefa secției de oncologie a Spitalului Județean a fost arestată pentru luare de mită, fiind acuzată că primea și pretindea bani de la bolnavi sau aparținători, ca să aibă acces la tratament.

 Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022 – ianuarie 2023, șefa

secției de oncologie ar fi cerut și primit în mod repetat diferite sume de bani sau alte bunuri de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

Între timp, în documentele procurorilor au apărut detalii revoltătoare despre comportamentul acesteia. Un pacient ar fi murit în lipsa tratamentului, și altul ar fi trebuit să dea șpagă o sumă dublă pentru că suferea de două tipuri de cancer.

<Legea șpăgii> funcționa tacit între medic

și pacienții care știau cu cine au de-a face. Nimeni nu intra cu mâna goală în cabinetul doctoriței; totul se primea, nimic nu se refuza, spun anchetatorii.

Scandalul de mită izbucnit recent lasă încă o pată rușinoasă pe obrazul sistemului care ar trebuie să ne facă bine, nu rău.

Citește și: Vorbesc o limbă secretă! Povestea impresionantă a localnicilor din Mârgău, Apuseni, care și-au inventat propria limbă: ”Acum toată lumea e ”domn””

Citește și: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta

În 2018, salariile din sistemul medical au crescut cu procente între 70 și 172%, tocmai pentru ca personalul să nu mai fie tentat să ceară și să primească bani de la bolnavi. 

Unii au înțeles, alții încă nu, așa că „plicul” rămâne o realitate socială frecvent întâlnită în spitalele românești. Practic unul din cinci pacienți încă merge cu „atenţia” la doctor.

Tot duminică, la “Asta-i România!” ajungem în Munții Apuseni, pe rămășițele satului Geamăna, un loc mutilat și ținut secret de autorități. Odinioară, satul se număra printre cele mai bogate din țară, însă acum o apă otrăvită, provenită de la cariera de cupru, acoperă totul- case, livezi, gospodării, morminte.

Simulare Evaluare Nationala 2023: Subiecte Română. Examenul pentru clasa a 8-a începe azi

În mijlocul apelor sângerii numai turla Bisericii mai amintește că aici au trăit odată oameni. Localnicii au fost obligaţi să lase satul blestemat în urmă și să se mute tot mai sus pe dealuri. Acolo și-a făcut “cuib” și familia Dumitraș - doi bătrâni, care trăiesc singuri pe marginea prăpastiei pline cu otravă.

Nu ratați duminică, de la ora 14:30, o ediție impresionantă marca “Asta-i România!”, prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D. 

Citește și: Duminică de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Poștărița pe ATV

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”