Cum se scrie corect: nivele sau niveluri?

,
carte

Pluralul cuvântului "nivel" le dă adesea bătăi de cap românilor. Iată care sunt formele corecte și când se folosesc fiecare.


In articol:

O greșeală des întâlnită în limba română este folosirea incorectă a formei de plural pentru substantivului "nivel".

Deși ambele variante folosite uzual, și anume "niveluri" și nivele, sunt corecte, ele se utilizează în contexte diferite. 

Care sunt formele din DOOM 

Potrivit definiției din DOOM 2 (2005) există formele:

 • nivél (înălțime, stadiu, treaptă) s. n., pl. nivéluri/ nivéle
 • nivélă (instrument) s. f., g.-d. art. nivélei; pl.nivéle

Explicația din DOOM 2 lasă, însă, nelămuriri în ceea ce privește întrebarea dacă putem spune în ambele feluri, atât "nivele", cât şi "niveluri" pentru a exprima pluralul lui "nivel". În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX 2009) informaţia este mai clar strucurată.

Citeste si: Revenirea la scoala pentru pregatire si examenele nationale- Noile reguli

Când se foloseşte pluralul niveluri

Potrivit DEX 2009, forma niveluri se foloseşte în două cazuri:

 1. Înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, a unui obiect etc.
  în raport cu un plan orizontal dat. ◊ Nivelul mării= punct situat la înălțimea mijlocie a mărilor și a oceanelor care comunică între ele, în raport cu care se măsoară toate altitudinile. Curbă (sau linie) de nivel= linie care unește punctele suprafeței terestre cu aceeași altitudine față de o suprafață de referință; punct, suprafață care corespunde acestei linii. Pasaj de nivel= loc unde se încrucișează (la aceeași altitudine) o cale ferată cu o șosea.
  ◊ Loc. prep. La nivelul...= în regiunea..., în dreptul... ♦ Etaj, cat. ♦ Zonă geologică, subdiviziune stratigrafică a etajelor și a subetajelor, care se distinge după fosilele caracteristice pe care le conține. ♦ (Fiz., Chim.) Valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referință. 
 2. Fig. Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității). ◊ Nivel de trai= gradul de satisfacere a nevoilor materiale și spirituale ale populației unei țări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiții istorice date. 

Când se foloseşte pluralul nivele

Tot conform definiţiei din DEX, cuvântul "nivele" se foloseşte atunci când este:

 1. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziției, a suprafețelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafața terestră. ◊ Nivelă cu (sau de) apă= instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care servește la determinarea planului orizontal după înălțimea la care se ridică apa în două
  tuburi gradate. 

Citeste si: Cum se scrie corect ați sau a-ți. Când se folosește, de fapt, cratima

Care este diferența dintre niveluri și nivele

Astfel, potrivit explicației din DEX, niveluri este pluralul pentru situaţiile când folosim "nivel" cu sensul de înălţime, stadiu, treaptă. Nivele poate fi utilizat pentru un instrument care are două variante: nivel şi nivelă.

Citeste si: Cum inveti mai usor gramatica limbii engleze

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cum se scrie corect ați sau a-ți. Când se folosește, de fapt, cratima

Valeriu Gheorghiţă explică sechelele după COVID-19: disfuncţii respiratorii, cardio-vasculare, neurologice, renale sau hepatice, dar şi oboseală, dureri de cap

Cum arată soția celebrului Valeriu Gheorghiță? Este extrem de frumoasă. Detalii neștiute despre coordonatorul campaniei de vaccinare

Ce scuză a găsit un român pentru lipsa declarației pe propria răspundere? Polițiștilor nu le-a venit să creadă când au auzit explicația: „Pe cuvânt că intram în casă, dar...”

O profesoară și-a transformat ora de limba română în curs erotic! Ce îi învăța pe elevi

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies