Cum se scrie corect ați sau a-ți. Când se folosește, de fapt, cratima

,

Nu toată lumea știe cum se scrie corect ați sau a-ți. Ambele forme sunt acceptate, dar bineînțeles că în situații diferite. Noi vă explicăm exact cum să folosiți cratima și ce înlocuiește aceasta.


In articol:

Este știut faptul că gramatica limbii române se numără printre cele mai grele din lume. Multe persoane au probleme atunci când vine vorba despre folosirea cratimei și nu numai. Astăzi vă explicăm cum să scrieți corect ați și a-ți. 

Când scriem ”ați” și de ce

”Ați” și ”a-ți” sunt omofone, adică se pronunță la fel, dar se scriu diferit, în funcție de contextul în care folosim cuvintele. Atunci când scriem ”ați” legat, ne referim la un verb auxiliar, care intră în structura perfectului compus al verbului de conjugat. 

Ca să fie pe înțelesul tuturor, vom da și exemple. Astfel, ”ați” legat se folosește în următoarele contexte: voi ați mâncat, voi ați dansat, voi ați mințit sau dumneavoastră ați spus adevărul. În toate aceste exemple și în alte situații asemănătoare, ”ați” este urmat întotdeauna de participiul verbului de conjugat. 

Nu aveți cum să vă încurcați, pentru că verbul se va termina de fiecare dată în consoanele ”s” sau ”t”. Așadar, ”ați” vă ajută să formați timpul perfect compus, la persoana a doua plural. Timpul perfect compus este timp trecut. 

Dacă vreți să fie și mai ușor de reținut, ”ați” este scris legat de fiecare dată când într-o propziție sau într-o frază se subînțelege că este vorba despre ”voi”. 

Când trebuie să folosim cratima 

Așa cum spuneam mai sus, ”ați” se poate scrie și dezlegat, adică folosind cratima. Nu este nimic greșit, dacă aveți grijă la context. După ce am lămurit situațiile în care ”ați” se scrie împreună, haideți să vedem și când și de ce scriem ”a-ți” dezlegat. 

Așadar, cratima se folosește atunci când verbul care urmează acestei structuri este la modul infinitiv.

Asta înseamnă că automat se va termina într-o vocală, și nu în consoanele ”s” sau ”t”, cum se întâmplă atunci când folosim ”ați” legat. 

Vom exemplifica și aici, ca să nu aveți probleme. Astfel, folosim cratima în următoarele situații:

  • Am plecat pentru a-ți aduce un cadou 
  • Ți-am împrumutat cartea pentru a-ți învăța lecția
  • Am venit la tine, pentru a-ți spune ce am pățit
  • A-ți face un cadou este o plăcere enormă

Bineînțeles că exemplele pot continua la nesfârșit, dar important este

să rețineți ideea de bază. Cratima arată folosirea, într-o singură silabă, a prepoziției ”a”, specifice modului infinitiv, și a pronumelui în formă neaccentuată, ”ți”. 

Cu alte cuvinte, scrieți ”a-ți” atunci când ”ți” este pronume și înlocuiește, de fapt, cuvântul ”ție”, adică se înțelege că vorbim despre tine. Cratima înlocuiește vocala. Astfel, în loc să scriem ”a îți face ceva”, punem cratima în locul lui ”î”. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Lovitură puternică pentru românii care optează pentru Grecia ca destinație de vacanță. Mai multe insule ar putea fi închise din cauza îmbolnăvirilor cu varianta Delta

Planul lui Putin, de refacere a gloriei URSS, prinde contur - Lukaşenko este dispus să accepte trupe ruse

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

O nouă lovitură pentru români! Dan Barna vrea restricții mai dure pentru cei nevaccinați: "Nu există un drept al omului"

Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla: Când se serbează și cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies