Cum se distribuie pastilele de iodură de potasiu

,
Iodură de potasiu

Iodură de potasiu

[Sursa foto: stirilekanald.ro]

Pastilele de iodură de potasiu vor începe să fie distribuite populației de săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.


In articol:

Pastilele de iodură de potasiu ar fi trebuit împărțite prin medicii de familie, dar aceștia, momentan, au refuzat să participe la această campanie de distribuire.

În Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au ajuns deja 27 de milioane de pastile cu iodură de potasiu, pentru a fi împărțite populației.

Medicii de familie au refuzat să împartă pastilele de iodură de potasiu pacienților lor fiindcă se tem ca oamenii să nu le ia de capul lor. Totodată, procedura de împărțire ar dura în jur de 2-3 luni, susțin aceștia.

"Ar însemna ca de aici de la ieşirea din cabinet, până la următorul colţ de stradă, zilnic, să fie o coadă de zeci sau poate sute de persoane care să stea să aştepte să intre. La 1.000 de pacienţi ne-ar trebui cam 2-3 luni ca să putem distribui aceste tablete", a declarat Gheorghe Lascu, medic de familie Maramureș, citat de observatornews.ro

"Colegii recomandă Ministerului Sănătăţii să apeleze la primării, la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă sau la farmacii", a declarat președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu, citată de aceeași sursă.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă iei pastile cu iod preventiv. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe”

Cine este eligibil pentru a primi pastilele de iodură de potasiu

În principiu, persoanele eligibile pentru a primi pastilele de iodură de potasiu sunt cele de până în 40 de ani, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie subliniat că pastilele de iodură de potasiu NU se iau decât atunci când s-a produs un accident sau un atac nuclear! Pastilele de iodură de potasiu NU se iau preventiv, ele se distribuie populației, anunțându-se clar în mass-media când trebuie luate!

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (dreapta)

[Sursa foto: Facebook Alexandru Rafila]

„E

o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.

"Trebuie să evaluăm (n.r.: perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui. Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile", a mai declarat Rafila sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria.

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu populației! De ce a fost luată această măsură

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un arhitect spulberă mitul vieţii de 5 stele de la Cluj: „Trăim într-o sărăcie generalizată”

Ce se întâmplă dacă iei pastile cu iod preventiv. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe”

Voldomir Zelenski, ieșire furtunoasă: 'Vladimir Putin se teme de moarte!' / 'Nu există un embargo total asupra aprovizionării cu energie'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies