Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

,

Tudor Ciuhodaru, doctor și europarlamentar, a explicat ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear.


In articol:

Tudor Ciuhodaru, doctor și europarlamentar, a explicat, într-o intervenție la Antena 3, ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear și dacă este bine sau nu să luăm pastile cu iod.

Citeste si: Ce este și cum se ia iodura de potasiu

Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

În urmă cu câteva zile, cea mai importantă centrală nucleară din Ucraina a fost atacată și o clădire a luat foc. Astfel, românii au intrat în panică și au luat cu asalt farmaciile pentru a-și cumpăra iod. Aceștia au golit farmaciile de iod, deoarece se tem de un eventual accident nuclear. 

În acest context, dr. Tudor Ciuhodaru explică dacă este bine sau nu ca oamenii să cumpere iod.

Citeste si: Criză în farmacii! Românii golesc rafturile de iodură de potasiu, medicament care se ia în cazul unui atac nuclear: „Tot mai multe persoane întreabă dacă avem”

”Să nu confundăm efectele legate de funcționarea defectuoasă a unui reactor nuclear, acolo se folosește combustibil nuclear pentru a produce energie electrică și, în caz de accident, există o remanență a acelui combustibil nuclear și a produselor de formare a acestor deșeuri de tip radioactiv.

În cazul în care vorbim despre un atac nuclear cu bombă sau rachetă, aici se utilizează practic acest produs nuclear, pentru a produce unda de șoc, căldură, distrugeri importante.

Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear

(...) Două lucruri importante pentru toată lumea în cazul unui atac nuclear: Este important să nu fiți la nivelul solului acolo unde este unda de șoc, deci adăpostiți-vă sub nivelul solului. 

Iar dacă vorbim despre radiații, să știți că nivelul de radiații, imediat după atacul nuclear este maximală în prima oră, scade cu cam 10% în primele 7 ore și în 72 de ore ajunge undeva la un 1%. Așa că, rămâneți acolo la adăpost, în subsol, cel puțin 72 de ore.

Trebuie să reținem foarte clar ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Putem folosi o schemă pe care să o reținem cu ușurință: S.R.I- subsol, rămâneți acolo și informaț-vă.

Să știți că simpla adăpostire într-o clădire, cât mai adânc în această clădire, reduce expunerea la radiații cu 40%, iar simpla eliminare a hainelor atunci când intrăm în acel adăpost, poate reduce nivelul de contaminare până la 90%.

Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

Extrem de important, apropo de iodura de potasiu, nu previne intrarea substanțelor radioactive în organism, adică nu previne acea contaminare internă. Efectele ei sunt valabile doar pentru iodul radioactiv și nu pentru alți izotopi radioactivi.

Când vorbim despre arme nucleare, bombe sau rachete, sunt peste 300 de izotopi radioactivi eliminați în acel moment. Ea poate antagoniza iodul radioactiv și de aceea se utilizează în anumite situații, dar dacă vorbim despre suplimente alimentare, tot felul de minuni care se comercializează în aceste zile, nu reprezintă decât o mare țeapă la un click distanță, care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere medical”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

LIVE UPDATE Ziua 220 de război în Ucraina. Șeful centralei Zaporojie ar fi fost răpit de ruși, susține directorul Energoatom

Luptă strânsă în Brazilia: se anunță un tur doi al alegerilor cu adevărat incendiar între Lula da Silva și Jair Bolsonaro

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Băiatul de 13 ani, din Galați, dat dispărut a fost găsit

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies