Ce se întâmplă dacă iei pastile cu iod preventiv. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 08 dec 2022, 02:35

Alexandru Rafila atenționează că pastilele cu iod nu se iau preventiv 

Sursa: canva.com, facebook Alexandru Rafila

Pastilele cu iod nu trebuie luate preventiv, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage atenția că aceste pastile pot face mai mult rău decât bine în cazul în care sunt administrate greșit.

În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, după ce armata rusă a capturat centrala nucleară de la Zaporojie, foarte mulți români au început să își facă stocuri de pastile cu iod, de teama unui incident nuclear. Autoritățile din România, în frunte cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au dat asigurări că nu există motive de îngrijorare la acest moment și că iodura de potasiu nu ar trebui administrată dacă nu există o recomandare medicală în acest sens. 

Ce riscă cei care iau pastile cu iod preventiv? Avertismentul venit din partea ministrului Sănătății 

Pastilele cu iod nu se iau preventiv, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ținut să sublinieze acest lucru. Deși există o cerere tot mai mare pentru iodura de potasiu, Alexandru Rafila a explicat că această substanță nu se administrează preventiv, ci doar în cazul unui incident nuclear sau dacă există scurgeri radioactive, ceea ce nu este cazul în momentul de față.

În plus, ministrul Sănătății a subliniat că doar anumite persoane ar trebui să ia pastile cu iod, în special copiii, tinerii și femeile gravide. 

În absența unui motiv întemeiat, administrarea pastilelor cu iod poate face mai mult rău decât bine, atrage atenția Alexandru Rafila. Acesta spune că pastilele de iod pot duce la apariția unui dezechilibru major la nivelul glandei tiroide, în cazul în care sunt luate preventiv.

„Iodura de potasiu este o substanță chimică care se poate administra în situația unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu,(...) dar toată lumea trebuie să înțeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal.

Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide și nu după vârsta de 40 de ani, și ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiații, nu cu existența iodului.

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă

În niciun caz nu trebuie luat preventiv cum foarte multă lume crede, unii cred că au și început să ia, n-are rost, este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe fără recomandare medicală și la persoane care chiar nu au nevoie pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide.”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, într-o intervenție la România TV, citat de antena3.ro.

Citeste si: De astăzi, România iese din starea de alertă. Ce vom putea face începând cu 8 martie 2022

România începe producția de pastile cu iod. Câte comprimate vor fi produse la Iași? 

Alexandru Rafila a anunțat că Antibiotice Iași va începe producția de iodură de potasiu în cursul zilei de marți, anunțând că este nevoie de 30 de milioane de pastile cu iod. 

„Începând de mâine (n.r marți, 8 martie 202), compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme. Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a precizat Alexandru Rafila.

Ucraina a pierdut întreg contactul cu centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Pastilele cu iod vor fi produse și distribuite la nivelul fiecărei primării, astfel încât să poată fi folosite în cazul în care situația o va impune. 

Citeste si: Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear. Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?

 


Lacrimi și regrete în „Casa iubirii”! Nona nu vrea să continue cunoașterea cu Patrick: „Nu mi-aș dori să mai încerc să te cunosc mai bine, pentru că nu-mi plac oamenii falși”

Nona și Patrick au luat cina în camera roșie. Deși Patrick a fost fericit după întâlnire, Nona spulberă tot și îi aduce la cunoștință că nu mai vrea să-l cunoască din cauza comportamentului său.

Cookies