Cum a apărut Ziua Copilului și de ce o sărbătorim în fiecare an pe 1 iunie

,
cum a aparut ziua copilului

Ziua Copilului, sărbătorită în România pe 1 iunie 

[Sursa foto: pexels]

În fiecare an, Ziua Copilului este sărbătorită pe data de 1 iunie. Iată cum a apărut, de fapt, această sărbătoare și care este motivul pentru care a fost aleasă data de 1 iunie pentru a-i sărbători pe cei mici.


In articol:

1 iunie este Ziua Copilului, o zi specială atât pentru copii, cât și pentru părinți. În România, Ziua Copilului este zi liberă, astfel că părinții își pot dedica tot timpul celor mici pe 1 iunie 2022.

Cum a apărut Ziua Copilului și care este adevărata semnificație a zilei de 1 iunie? 

Cum a apărut, de fapt, Ziua Copilului?

Este deja o tradiție ca pe 1 iunie să fie sărbătorită Ziua Copilului, însă sunt destul de puțini cei care știu cum a apărut, de fapt, această sărbătoare.

După cum îi spune și numele, Ziua Copilului este o zi dedicată celor mici, iar datele istorice arată că aceasta ar fi fost sărbătorită pentru prima oară în a doua duminică din luna iunie, în anul 1857. Cel care a venit cu ideea de a sărbători Ziua Copilului a fost reverendul Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts. La început, evenimentul dedicat copiilor s-a numit Ziua trandafirului, ulterior a primit numele de Duminica de flori, iar în final, sărbătoarea s-a numit Ziua Copilului. 

Despre Ziua Copilului s-a vorbit și la Geneva, în anul 1925, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. Atunci, 54 de țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului, potrivit wikipedia.org.

Acest moment istoric i-a determinat pe reprezentanții foarte multor țări să adopte Ziua Copilului. Dacă în România această zi este sărbătorită în fiecare an pe 1 iunie, în alte țări data poate să difere. De exemplu, Austria sărbătorește Ziua Copilului pe 20 septembrie, Elveția, Serbia și Grecia pe 20 noiembrie, Spania în a doua duminică a lunii mai, în timp ce Turcia sărbătorește această zi pe 23 aprilie.

Printre țările care sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 iunie se numără și Republica Moldova, Ucraina, Slovacia, Rusia, Polonia, Albania sau Bulgaria.

În 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 prin care se dorea să existe o zi mondială a copilului. Această rezoluție a venit la pachet cu o recomandare pentru guvernele statelor membre de a introduce o zi dedicată copiilor pe lista sărbătorilor naționale. 

ziua copilului 1 iunie 2022

De Ziua Copilului, pe 1 iunie 2022, românii beneficiază de o zi liberă din partea statului 

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: 1 iunie 2022, zi liberă de la stat. Când pică Ziua Copilului anul acesta

De ce a fost aleasă ziua de 1 iunie pentru această sărbătoare?

În România, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie, iar data nu a fost aleasă deloc întâmplător. În anul 1949, o organizație internațională, apropiată de mișcarea comunistă și cunoscută sub denumirea de Federația Democratică Internațională a Femeilor a decis ca 1 iunie să fie „ziua internațională pentru protecția copilului”. Măsura a intrat în vigoare începând cu anul 1950, astfel că statele comuniste din Europa de Est și Centrală au introdus această sărbătoare pe 1 iunie, conform hotnews.ro.

Astfel, cum România s-a numărat printre statele comuniste de la acel moment, sărbătoarea s-a păstrat pe data de 1 iunie.

În prezent, Ziua Copilului este pe lista liberelor legale oferite de stat, ceea ce înseamnă că angajații de la stat și privat beneficiază de o zi liberă pe 1 iunie. Decizia a fost luată în anul 2016, atunci când președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Codul muncii a fost modificat, ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, fiind declarată sărbătoare legală în care nu se lucrează.  

În acest an, 1 iunie, Ziua Copilului, pică într-o zi de miercuri. 

Citeste si: Câte zile libere de la stat mai avem în 2022. 2 zile pică în weekend

 

Citește-ne pe

Citește și:

Momentul în care armata rusă atacă cu rachete mall-ul din Kremenciuk, surprins de camere. Oamenii, nevoiţi să sară în lac VIDEO

Liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend ar putea fi acordate în cursul săptămânii. Când ar putea primi liber românii pentru prima zi de Rusalii

Dragoș Damian îi dă dreptate lui Kelemen Hunor: 'Totul acum vine din import și România este vulnerabilă în toate felurile'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

De unde se descarcă dovada autorecenzării pentru a beneficia de o zi liberă. Pașii pe care trebuie să îi urmeze cei care completează online chestionarul pentru recensământ 2022

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies