Penurie de medicamente antitermice și antibiotice în spitalele românești. Cum ne putem descurca în lipsa lor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 aug 2023, 04:50

Criză de medicamente antitermice și antibiotice

Sursa: PixaBay

A început sezonul virozelor și al gripelor, iar medicamentele antitermice și antibiotice au început să fie din ce în ce mai greu de găsit. Ce putem face pentru a le înlocui?

Lipsa medicamentelor antitermice și antibiotice din spitalele din România ridică probleme grave, în contextul în care ne așteptăm la un val de viroze, avertizează medicii. 

Citește și: O epidemie de rujeolă poate începe, deoarece milioane de copii nu s-au putut vaccina din cauza pandemiei de Coronavirus. 12 copii din Mumbai au murit

Penurie de medicamente antitermice și antibiotice în spitalele românești 

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Dr. Sandra Alexiu, a ridicat un semn de alarmă cu privire la această criză a medicamentelor antitermice și antibiotice, ce îi afectează pe oamenii din țara noastră. Această criză este prezentă mai ales în cazul medicamentelor pentru cei mici.

  „E criză mare de medicamente. Se găsesc cu greu antitermice și foarte greu antibiotice, mai ales pentru copii.

Nu știu dacă să mă bucur, sau să fiu îngrijorată, nu știu dacă pleacă din țară sau sunt în stocuri prin case. Oricum, în perspectiva valului de viroze grele care abia începe, nu va fi bine deloc”
, anunță medicul pediatru, potrivit adevarul.ro.

Această criză a medicamentelor este o îngrijorare pentru medici și părinți deoarece a început sezonul în care tot mai multe persoane să fie afectați de viroze și gripe.

Medicul specialist atrage atenția și asupra unei mari greșeli pe care părinții o fac atunci când cei mici răcesc și anume să dea antibiotice copilului fără să consulte medicul. „E sezonul virozelor. Ne așteptăm la gripă și bronșiolită – devastatoare la sugari și vârtsnici – la crize de tip astmatic declanșate de viroze, la COVID-19. Pentru toate acestea nu folosim antibiotice. Sunt inutile, ba chiar mai rău ne fac! Sper ca această criză din farmacii prin care trecem să ne vindece și de mâncatul antibioticelor pe pâine pentru orice fleac”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Importanța obținerii unei asigurări de sănătate și beneficiile aduse de aceasta!

Cum îi putem trata pe cei mici

Există și alte metode recomandate de medic, prin care cei mici pot fi tratați, fără a apela la medicamentele antitermice sau antibiotice, notează adevarul.ro.

Mierea este unul dintre cel mai folositor produs pentru tratarea răcelilor celor mici.

Acest remediu este potrivit pentru copiii de peste 1 an, fiind folosit pentru calmarea durerilor în gât, dar și a tusei. Mierea este cunoscută ca fiind un bun emolient, iar aceasta vine și în ajutorul sistemului imunitar al copilului.

Soluția salină realizată din apă cu sare este un înlocuitor foarte bun al produselor farmaceutice pentru desfundarea nasului. Această soluție are același rezultat și nu afectează starea de sănătate a copilului.

După ce folosim acest mod de desfundare a nasului este recomandat să folosim un aspirator nazal.

Băile calde și compresele reci sunt folositoare în momentul în care copilului începe să îi crească temperatura corporală. Hidratarea este foarte important pentru a trece peste astfel de perioade, ceaiurile, supele și apa sunt recomandate în această perioadă, dar nu trebuie să fie fierbinți, ci doar ușor calde.

Citește și: O femeie din Belgia a fost eutanasiată la cererea ei, după ce s-a luptat timp de șase ani cu trauma psihică după un atac terorist

Sursa: sfatulmedicului.ro

 

Taguri: