Câți români își serbează ziua pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. De ce se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă în seara de Moș Nicolae

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 dec 2022, 09:45

Pe data de 6 decembrie românii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae.

Sursa: https://pixabay.com/

Pe data de 6 decembrie, românii ortodocși își serbează ziua de nume, de Sfântul Nicolae.

Pe data de 6 decembrie românii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, iar mulți dintre aceștia își sărbătoresc onomastica.

Sfântul Nicolae 2022. Câți români își sărbătoresc onomastica pe 6 decembrie

Pe data de 6 decembrie, în timp ce unii își așteaptă cadourile de Sfântul Nicolae, alții își sărbătoresc ziua numelui. În România, sunt peste 800.000 de persoane care în ziua Sfântului Ierarh Nicolae își serbează numele. Peste 500.000 de mii sunt bărbați, iar restul femei.

În România, bărbații poartă într-un număr mai mare numele de Nicolae sau derivate ale acestuia: ”Culae; Lae; Laie; Nae; Necula; Neculai; Nic; Nicholas; Nicholaus; Nick; Nicoara/Nicoară; Nicola; Nicolaie; Nicolaita/Nicolaiţă/Nicolăiţă; Nicolas; Nicolaus; Nicu; Nicula; Niculae;

Niculai; Niculaie; Niculaita/Niculaiţă/Niculăiţă; Nicusor/Nicuşor; Nik; Nike; Niklas; Nikola; Nikos; Năiţă.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Nicolae. Iată când pică sărbătoarea în 2022

În ceea ce privește femeile de la noi din țară, cele mai multe se numesc Nicoleta, iar ca derivate sunt:

Necolina; Necolita/Necoliţa; Neculina; Neculita/Neculiţa; Nica; Nichi; Nicola; Nicolaita/Nicolaiţa/Nicolăiţa; Nicole; Nicoletta; Nicolina; Nicolita/Nicoliţa; Nicoll; Niculaita/Niculaiţa/Niculăiţa; Niculeana; Niculia; Niculina; Niculita/Niculiţa; Nicuta/Nicuţa; Nika; Niki; Nikki; Nikky; Niko; Nikola; Nikole; Nikolet; Nikoleta; Nikolett; Nikoletta; Nikolette; Nikoll; Nikolle; Niky.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) şi Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi, Teofan şi Nona, au murit în timpul unei molime, pe când Sfântul era mic, şi, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae şi era episcop al acelei cetăți. Mergând el la Mira, s-a arătat mult-milostiv către cei săraci şi apărător al celor nedreptățiți.

Când s-a întrunit cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, a luat parte şi Sfântul Nicolae.

De-a lungul vieții acesta a făcut mai multe minuni și au continuat și după ce a murit în anul 325. Moaștele acestuia se află la Bari, în sudul Italiei, unde au fost aduse la 9 mai 1087, ca să nu cadă în mâinile păgânilor.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”

Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. Care este, în realitate, povestea celui ce ne pune cadouri în ghetuțe

Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae

Potrivit tradiției Sfântul Nicolae  este al doilea Sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui.

Despre acesta se mai știe că e milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și le dăruiește bani tuturor oropsiților. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Din bătrâni aflăm faptul că Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin acordat în orice situații.

În același timp, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.

Calendar Ortodox 19 mai 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciune de mare ajutor în momentele grele ale vieții

Astfel, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.

Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-și scuture barba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă   pe 6 decembrie atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai.

Sursă: digi24.ro