Persoanele care doresc să iasă mai devreme la pensie și care sunt nevoite să își completeze stagiul de cotizare sau să își îmbunătățească situația contributivă în vederea obținerii pensiei au posibilitatea să achite o anumită sumă de bani. Despre cât este vorba?
Cât este contribuția lunară în 2025 pentru a putea ieși mai devreme la pensie?
Persoanele care doresc să iasă mai devreme la pensie trebuie să achite lunar o anumită sumă de bani.
Contractul de asigurare socială facultativă se încheie cu Casa Teritorială de Pensii.
Această asigurare facultativă reprezintă, de fapt, o formă legală prin care orice persoană, indiferent dacă este sau nu angajată, poate plăti contribuții la sistemul public de pensii, în scopul completării stagiului de cotizare.
Perioada pentru care se pot achita contribuțiile este flexibilă, începând de la o lună până la maximum 6 ani, în funcție de nevoile fiecărui solicitant și până la atingerea vârstei standard de pensionare.
Salariul minim brut, în 2025, a fost stabilit la 4050 de lei, iar contribuția minimă pentru stagiul de cotizare este de 25% din această sumă, ceea ce înseamnă că, lunar, trebuie achitată suma de 1.012,50
lei. De asemenea, persoanele care își doresc, pot să opteze pentru o contribuție mai mare decât cea minimă (de 25%), în funcție de propriile opțiuni sau obiective privind cuantumul pensiei viitoare, acest lucru fiind posibil prin contractul de asigurare încheiat cu Casa de Pensii.Citește și: La ce sume vor ajunge pensiile de la 1 septembrie 2025
Persoanele care nu pot cumula pensia cu continuarea activității
Conform legii, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Opțiunea între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, nu poate fi aplicată persoanelor care:
- au îndeplinit condițiile de vârstă standard de pensionare și stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
- s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
- se pensionează după data de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;
- își continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu, ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare.
De menționat este faptul că vârsta standard de pensionare este 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pentru femei, vârsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare contributiv cresc eșalonat, până la 1 ianuarie 2035, astfel:
- Vârsta standard de pensionare crește de la 62 de ani și 3 luni la 65 de ani;
- Stagiul complet de cotizare contributiv crește de la 32 de ani și 8 luni la 35 de ani.
- Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp constituită din:
- stagiul de cotizare contributiv;
- perioadele asimilate stagiului de cotizare;
- perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.
- Stagiul de cotizare contributiv reprezintă perioada de timp pentru care:
- s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
- asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Cererea de pensionare se va depune în mod personal la Casa de Pensii de domiciliu, împreună cu actele justificative, iar termenul de depunere este de 30 de zile calendaristice de la data la care sunt îndeplinite condițiile legale.