Salariul mediu net din România a scăzut cu 2,5%, în luna mai 2025

Autor: Cristina Mocanu

Salariul mediu net a scăzut în luna mai cu 2,5%

Sursa: shutterstock.com

Salariul mediu net în România a scăzut în mai 2025 cu 2,5%. Care sunt,de fapt, cauzele scăderii?

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, salariul mediu net a scăzut în luna mai cu 2,5%, în scădere cu 139 de lei comparativ cu luna aprilie 2025, dar a crescut puterea de cumpărare a angajaților. Care este de fapt motivul real al acestei scăderi?

Salariul mediu net a scăzut în luna mai 2025

Institutului Național de Statistică (INS) a anunțat că salariul mediu net a scăzut dramatic în luna mai al acestui an, după o perioadă de mai multe luni consecutive de creșteri salariale.

Astfel, salariul mediu net a ajuns la 5.508 lei, cu 139 de lei mai puțin decât în luna aprilie, ceea ce echivalează cu o diminuare de 2,5%.

De asemenea, INS a anunțat că și câștigul salarial mediu brut a scăzut cu 228 de lei, ajungând la 9.187 lei, o reducere de 2,4%.

Au apărut diferențe mari în sectoarele economice

De menționat este faptul că, în sectorul bugetar, salariil e bugetarilor au fost majorate cu 3%, iar acest lucru se datorează, mai ales, reluării plății cu ora a cadrelor didactice.

Și administrația publică a înregistrat o creștere de 0,6%, în timp ce sectorul sănătății și cel al asistenței sociale a înregistrat o o scădere de 0,4%.

Citește și: Crește vârsta de pensionare la 65 de ani și pentru magistrați. Ce presupune reforma pensiilor speciale

Citește și: Cazul cutremurător al celor două prietene, răpite și puse să-și sape singure mormântul. Una dintre ele a scăpat de gloanțe, ascunzându-se după trupul prietenei sale

Citește si: Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE

Din păcate, cele mai mari scăderi salariale s-au înregistrat în activitățile de asigurări și reasigurări cu -27,6% și în extracția petrolului brut și gazelor naturale a apărut o scădere de -27,1%.

În domeniile de fabricare a calculatoarelor și a produselor electronice și optice, dar și transporturile pe apă, au raportat creșteri salariale de până la 4,1%.

Astfel, în timp ce unele domenii au înregistrat scăderi abrupte, altele au continuat să crească.

Tendința anuală rămâne una pozitivă

Potrivit Mediafax, chiar dacă salariile au scăzut pe termen scurt totuși, tendința anuală este pozitivă, mai ales dacă este să comparăm cu luna mai 2024, câștigul salarial mediu net a crescut cu 7,6%, iar indicele câștigului salarial real a fost de 102% în mai 2025 față de aceeași perioadă a anului 2024, ceea ce indică o creștere a puterii de cumpărare a angajaților români.

În prezent, țara noastră are aproximativ 5,7 milioane de angajați, care dețin peste 6,6 milioane de contracte de muncă, iar aproximativ un milion de români dețin un al doilea job, majoritatea cu normă redusă, acest lucru reflectând un efort constant al populației pentru a suplimenta veniturile mici, iar românii caută metode alternative de a-și spori veniturile.

Citește și: Inflația din România a crescut la 5,7% în iunie față de 5,45% în luna mai 2025.Aceasta vine cu scumpiri mari la alimente, energie și diverse servicii

Astfel, potrivit INS, salariul mediu net a avut o ușoară scădere în luna mai cu 2,5%, iar acest lucru reflectă o ajustare temporară a pieței muncii românești, influențată de factori economici. Cu toate acestea perspectiva anuală rămâne optimistă, cu o creștere a veniturilor în termeni reali cu 7,6%.

Indicele câștigului salarial real a fost de 102% în mai 2025 față de aceeași perioadă a anului precedent, iar acest lucru înseamnă o puterea crescută de cumpărare a angajaților români.