Începând cu anul 2025, acordarea pensiei pentru limita de vârstă se poate face doar în baza unor condiții clare prevăzute în Legea nr. 360/2023. Criteriile esențiale rămân, în continuare, vârsta standard de pensionare, dar și stagiul minim de cotizare. Ce trebuie să știi dacă te apropii de vârsta de pensionare sau dacă vrei să îți pregătești dosarul de pensionare?
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă?
Ca să poți beneficia de pensia pentru limita de vârstă, în 2025, trebuie să îndeplinești două condiții extrem de importante dintre care: să fi atins deja vârsta standard de pensionare și să fi realizat stagiul minim de cotizare. Vârsta minimă de pensionare atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este de 65 de ani. De menționat este faptul că la femei, această vârstă crește treptat începând din anul 2024 până în 2034, de la 62 de ani și 3 luni la 65 de ani.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe și reprezintă perioada în care au fost plătite contribuțiile către sistemul public de pensii. De asemenea, Legea nr. 360/2023, mai prevede și un stagiu complet de cotizare contributiv care este de 35 de ani, exceptând femeile unde acest stagiu crește eșalonat până în anul 2035.
Citește și: Când pot merge pensionarii la bancomat să își ridice pensiile, în iulie 2025
Cine poate beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare?
În anumite situații speciale, asigurații pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, iar printre aceste situații se regăsesc: activitatea desfășurată în condiții grele sau periculoase de muncă (din această categorie fac parte grupa I și a II-a, înainte de 1 aprilie 2001), munca în condiții speciale, persoanele cu handicap care au contribuit la sistemul public, femeile care au născu și crescut copii până la vârsta de 16 ani și au stagiul complet realizat, persoanele cu deficiență vizuală gravă, persoanele
care au depășit cu cel puțin 5 ani stagiul complet de cotizare, persoanele persecutate politic sau deportate (conform Legii nr 118/1990), dar și persoanele care beneficiază de Legea nr 341/2024, mai exact Legea recunoștinței față de eroii Revoluției din 1989.De ce acte aveți nevoie pentru dosarul de pensionare?
Pentru a putea depune cererea de pensionare, persoana care solicită acest lucru trebuie să pregătească un dosar complet care să conțină următoarele documente:
- Cerere de înscriere la pensie
- Carnetul de muncă în original și copie
- Acte de stare civilă precum CI, certificatul de naștere și cel de căsătorie
- Livretul militar, acolo unde este cazul
- Adeverință privind condițiile de muncă speciale
- Diplome și adeverințe privind studiile și sporurile
- Adeverință privind neexercitarea opțiunii de continuare a activității până la 70 ani
- Dar si alte acte care sunt prevăzute prin lege printre care și documente privind eventualele drepturi speciale sau calități reglementate prin Decretul-lege nr. 118/1990 sau Legea nr. 341/2004
De menționat este faptul că cererea, însoțită de documentele justificate, se depune la casa teritorială de pensii în cel mult 30 de zile de la îndeplinirea condițiilor legale.
Decizia de pensie este stabilit de casa de pensii și transmisă către angajator în termen de cel mult 10 zile, potrivit art 93 din Legea 360/203.
Astfel, pensionarea pentru limita de vârstă în 2025 presupune parcurgerea unor pași clar definiți prin lege, iar viitorii pensionari trebuie să respecte condițiile privind vârsta de pensionare, stagiul de cotizare și să se asigure că dosarul conține toate documentele necesare, iar acolo, unde este cazul, trebuie analizate cu atenție posibilitățile de reducere a vârstei de pensionare.