Când se taie pensiile românilor. Mai multe variante sunt disponibile

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 08 apr 2023, 02:15

Când se taie pensiile românilor. Mai multe variante sunt disponibile

Sursa: Istock

Pensiile românilor se plătesc începând cu data acordării. Cu toate acestea, excepție fac pensiile anticipate, dar și pensiile anticipate parțial, acestea fiind plătite de la data în care calitatea de asigurat încetează.

Pensiile intră în posesia românilor în funcție de preferințele fiecăruia. Acestea pot fi încasate prin mandat poștal, într-un cont curent sau prin intermediul unui cont de card deschis la una dintre băncile cu care Casa Națională de Pensii Publice colaborează sau pot fi primite direct la domiciliu.

Când nu mai sunt plătite pensiile românilor?

  • Beneficiarul pensiei a încetat din viață,
  • Pensionarul nu mai întrunește condițiile legale pe baza cărora avea dreptul de a intra în posesia pensiei,
  • Capacitatea de muncă a fost redobândită de:

Citeste si: Au fost emise un milion de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde

  • Pensionarul de invaliditate,
  • Beneficiarul pensiei de urmaș (declarat invalid),
  • Soțul care a supraviețui și care beneficiază de pensie de urmaș.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • Persoanele menționate anterior nu s-au prezentat la revizuirea medicală obligatorie în timp de 12 luni,
  • Persoanele menționate anterior nu s-au prezentat, în termen de 12 luni, din motive imputabile, la convocarea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă,
  • Persoanele menționate anterior nu au mai urmat programele recuperatorii care au fost întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale și care a emis decizia medicală în ceea ce privește capacitatea de muncă a persoanei în cauză legată de reintegrarea socio-profesională,
  • Copilul care beneficia de pensia de urmaș a împlinit 26 de ani. Excepție fac cei care sunt încadrați în grade de invaliditate,
  • Pensionarul urmaș, prin intermediul unei hotărâri judecătorești definitive, a fost condamnat pentro omor sau pentru tentativă de omor asupra susținătorului, relatează romaniatv.net.

Pensiile românilor nu vor mai crește de la 1 septembrie

Românii vor trebui să mai aștepte până în luna ianuarie a anului 2023 pentru a intra în posesia unor pensii mai mari, deși acestea fuseseră promise de la 1 septembrie. Creșterea lor va fi cu 10%.

„Este o perioadă foarte grea și chiar și fără această perioadă am spus tot timpul că pensiile în România sunt mici, de aceea nu am înțeles niciodată de ce această încorsetare în PNNR, într-un procent anume din PIB.

Citeste si: Cum poți ieși mai repede la pensie în România. Câți bani trebuie să plătești pentru a cumpăra 1, 2 sau chiar 6 ani de vechime

Cu siguranță că avem nevoie de această majorare, am avut o majorare la început de an, am avut aceste pachete sociale succesive și lucrăm acum să căutăm soluții pentru încă o majorare, poate în acest an, dar este o decizie extrem de serioasă.

Nu aș vrea să dau o speranță seniorilor acestei țări pe care, ulterior, să nu o putem îndeplini și să dezamăgim.

Nu avem acum o creștere a impozitelor, totul a plecat în primă discuție de la o simulare și la asta se lucrează în acest moment”, a spus Marius Budăi, potrivit romaniatv.net.

 

Taguri: