Vești bune pentru români! Când se acordă ajutorul de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mici? Anunțul făcut de Marius Budăi

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 11 iul 2022, 11:07

Marius Budăi a anunțat când se acordă ajutorul de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mici.

Marius Budăi a anunțat când începe plata ajutoarelor în valoare de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mai mici.

Pensionarii care au pensiile mai mici de 2.000 de lei  vor primi un ajutor de 700 de lei din partea statului.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat când începe plata ajutoarelor.

Citeste si: Românii ar putea primi vouchere între 3.000 și 5.000 de lei. Aceștia vor primi un ajutor împotriva scumpirilor în lanț

Când se acordă ajutorul de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mici?

Așadar, Marius Budăi a dezvăluit că pensionarii români vor primi ajutorul de 700 de lei în ziua în care vor primi și pensia.

Ministrul Muncii susține că acest ajutor era și mai de folos dacă suma era mai mare, dar a trebuit să fie aleasă o sumă pe care bugetul statului să o poată suporta.

Pe lângă acest ajutor, românii cu venituri mici vor beneficia și de vouchere electronice în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, adică de patru ori în acest an.

Citeste si: Au fost emise un milion de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde

Ajutorul financiar reglementat prin  OUG nr.74/2022  se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2000 de lei. Sunt avute în vedere următoarele categorii de venituri:

 

  • pensiile din sistemul public de pensii și din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022;
  • venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
  • venituri din indemnizația socială pentru pensionari;
  • venituri din salarii și asimilate salariilor, realizate în luna aprilie 2022.

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

De reținut:

 

  • În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaș, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaș în parte;
  • Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracțiuni din luna iulie 2022;
  • La stabilirea plafonului de 2000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie;
  • Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptățite care au domiciliul în România, nu și celor care au locul de ședere/reședința obișnuită în străinătate;
  • Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat;
  • Ajutorul financiar nu intră în calculul contribuției bănești individuale în vederea obținerii unui bilet de tratament balnear și nu este supus executării silite.

 

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

Vouchere sociale de 700 de lei pentru pensionari: Ce prevede legea

Art. 1 – (1) În luna iulie a anului 2022 se acordă un ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

(2) Prin sintagma venituri lunare, prevăzută la alin. (1) se înțelege:

a) venituri lunare din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

b) venituri lunare din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

Citeste si: Românii pot primi tichete de masă în valoare de 30 de lei începând de la 1 iulie

c) venituri lunare din drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;

d) venituri lunare din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare;

e) venituri lunare din salarii şi asimilate salariilor, definite conform art. 76 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere, conform art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar. (3)

Ajutorul financiar prevăzut la alin.(1) se acordă în situația în care veniturile lunare prevăzute la alin. (2), însumate, sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Art. 2 – Ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1) se plătește, din oficiu, în luna iulie 2022, odată cu plata drepturilor aferente acestei luni, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale și se suportă din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații.

Art. 3 – (1) În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar prevăzut la art. (1) alin. (1) se acordă fiecărui urmaş în parte.

(2) Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral prevăzut la art. (1) alin. (1), chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracțiuni de lună.

(3) În cazul pensionarilor care, în luna iulie 2022, încasează diferențe de drepturi bănești, cuvenite și neîncasate, aferente unor perioade anterioare lunii iulie, la determinarea plafonului prevăzut la art.1 alin(1) nu se iau în considerare aceste drepturi.

Curs valutar BNR vineri, 27 ianuarie 2023. Principalele valute au crescut. Care sunt noile cotațiile valutare

Art. 4 – (1) Ajutorul financiar prevăzut de prezenta Ordonanță de Urgență se acordă pensionarilor și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, aflați în evidența caselor teritoriale de pensii/caselor de pensii sectoriale, care au domiciliul în România.

(2) Persoanele care au locul de ședere obișnuită în străinătate nu beneficiază de ajutorul financiar prevăzut la art. (1).

 

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies