Calendar Ortodox Aprilie 2023: Cele mai importante sărbători pentru românii ortocși. Pe ce dată pică Floriile și Paștele anul acesta?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 31 mar 2023, 13:24

Calendar ortodox aprilie 2023

Sursa: Colaj Kanal D

Calendar ortodox aprilie 2023. Pe ce dată pică Floriile și Paștele în 2023 și care sunt cele mai importante sărbători din luna aprilie?

Calendar ortodox aprilie 2023.

Care este data la care Biserica Ortodoxă sărbătorește Floriile și Paștele în 2023 și care sunt cele mai importante sărbători ale românilor creștini ortodocși în luna aprilie, numită și luna lui Prier, luna prielnică pentru semănături și lucrări în gospodărie? 

Când sărbătoresc românii ortodocși Floriile și Paștele în 2023 

Floriile 2023 sau Duminica Floriilor 2023  pică pe data

de 9 aprilie 2023, potrivit calendarului creștin ortodox și reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele și care marchează începutul  Săptămânii Patimilor. Sărbătoarea Floriilor nu are o dată exactă, ci pică întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. 

Paștele 2023, sărbătoare care comemorează învierea Mântuitorului Iisus Hristos, pică anul acesta la data de 16 aprilie în calendarul ortodox. În ultimii 20 de ani, Paștele a picat de 16 ori în

luna aprilie și de 4 ori în mai. 

Calendar ortodox aprilie 2023. Cele mai importante sărbători

Calendarul ortodox pentru luna aprilie 2023. Cele mai importante sărbători: 

9 aprilie - Duminica Floriilor- Intrarea Domnului în Ierusalim

16 aprilie  - Învierea Domnului (Sfintele Paști)

17 aprilie  - A doua

zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul)

18 aprilie - A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus)

21 aprilie - Izvorul Tămăduirii -  Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu

23 aprilie  - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe- Purtătorul de biruință; Duminica Tomei

28 aprilie  - Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Calendar ortodox aprilie 2023

1 S Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie  (Sâmbăta a V-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2 D Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Duminica a V-a din Post  (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9

3 L Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie  (Post. Nu se fac nunți)

4 M Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima  (Post. Nu se fac nunți)

5 M Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el  (Post. Nu se fac nunți)

6 J  † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida  (Post. Nu se fac nunți)  

7 V Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei  (Post. Nu se fac nunți)

8 S Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei  (Sâmbăta lui Lazăr- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9 D  (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)    (†) Intrarea Domnului în Ierusalim  (Duminica a VI-a din Post- a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18

Citește și: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație

10 L Sf. și Marea Luni; Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima  (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

11 M Sf. și Marea Marți;  †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului   (Slujba lui se va savarsi anticipat in Duminica Floriilor); Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei  (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

12 M Sf. și Marea Miercuri;  †) Sf. Mc. Sava de la Buzău  (Slujba lui se va savarsi luni, a doua zi de Pasti); Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei  (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

13 J Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul  (Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)  

14 V Sf. și Marea Vineri- Scoaterea Sf. Aer;  †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului  (Slujba lui se va savarsi marti, a treia zi de Pasti); Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida  (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică)   (Post negru. Nu se fac nunți)

15 S Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 D  (Nu se fac nunți)  (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17

17 L (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul); Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei  (Nu se fac nunți)

18 M (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul  (Nu se fac nunți)

19 M Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie  (Harți. Nu se fac nunți)

20 J  † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina  (Nu se fac nunți)

21 V †) Izvorul Tămăduirii;   †) Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.  (Harți. Nu se fac nunți)  

22 S Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei  (Nu se fac nunți)

23 D †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie

Duminica a II-a după Paști  (a Sf. Ap. Toma); Ap. Fapte XII, 1-11; Fapte V, 12-20; Ev. Ioan XV, 17-27; XVI, 1-2; Ioan XX, 19-31; glas 1, voscr. 1

24 L  †) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta

25 M  †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu

26 M Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira;  † Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă)  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)  

27 J Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului; Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh

28 V Sf. Ap. Iason și Sosipatru;  † Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)  

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023: Se mănâncă pește în doar două zile. Iată despre ce sărbători este vorba!

29 S Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni

30 D Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei

Duminica a III-a după Paști  (a Mironosițelor); Ap. Fapte VI, 1-7; Ev. Marcu XV, 43-47; XVI, 1-8; glas 2, voscr. 4

 


A venit momentul ca Robert să o confrunte pe Mihaela, care a avut cameră roșie cu Laurențiu. Este Robert gelos pe Laurențiu?