Paștele 2023: Tradiții pentru această perioadă

Author: Bianca Vidoi

Tradiții pentru această perioadă

Sursa: PixaBay

Paștele 2023. Paștele este sărbătorit anul acesta la data de 16 aprilie, iar credincioșii se pregătesc pentru Învierea Domnului cu ajutorul postul de 40 de zile.

Paștele 2023. Învierea Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, iar în cele 40 de zile în care se ține un post destul de riguros, oamenii trebuie să țină cont de anumite tradiții și obiceiuri.

Citește și: Când pică Paștele în 2024? Data la care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului în anul 2024

Tradiții pentru perioada Paștelui

Postul Paștelui a început, acesta durează 40 de zile și este cel mai lung și mai strict post ținut de credincioși. În aceste 40 de zile, creștinii trebuie să se pregătească spiritual pentru Învierea Domnului.

În această perioadă oamenii trebuie să se abțină de la consumatul produselor ce conțin carne, lapte, ouă, unt, iaurt și alte lactate, dar și să renunțe la gândurile necurate.

De asemenea, există câteva tradiții și obiceiuri de care credincioșii trebuie să țină cont în această perioadă. De Postul Paștelui nu se organizează nunți, botezuri sau altfel de petreceri, în mare parte deoarece biserica spune că în această perioadă nu este bine să se cânte și să se danseze.

În această perioadă nu este bine să ne certăm cu oamenii deoarece se spune că acest lucru ne va întrerupe postul sufletesc pe care l-am ținut. De altfel, faptele bune nu trebuie să lipsească în Postul Paștelui, iar modul ideal pentru a face acest lucru este a da de pomană celor ce nu au multe posibilități.

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

Pe timpul Postului de Paște, credincioșii trebuie să se spovedească pentru a își ajuta sufletul. Spovedania se face în ultima săptămână a postului, fiind un proces în care credincioșii își spun păcatele, însă acest lucru se poate face și în restul perioadei de post.

Citește și: Vacanța de Paște 2023: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară? Anunț important făcut de Ministerul Educației

Rugăciunea ce trebuie rostită în această perioadă

Paștele ortodox și catolic 2024: Pe ce dată pică Învierea Domnului anul viitor?

,,Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău. Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistie­rul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Când și de ce nu se consumă oțet în Postul Paștelui 2023? Alimente interzise în Postul Mare

Surse: wowbiz.ro, stirilekanald.ro

 


Episodul 15 al serialului turcesc serialului “Secrete de Familie” este difuzat la Kanal D vineri, 29 septembrie 2023. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.