Calendar ortodox 22 ianuarie 2021. Ce mare Sfant, izbavitor de necazuri este praznuit in aceasta zi!

,
calendar ortodox 22 ianuarie 2021
Calendar crestin-ortodox 2020. Sarbatoare mare astazi, 22 ianaurie 2021.

Este mare sărbătoare pentru creștini astazi, pentru că are loc pomenirea Sfântului Apostol Timotei.


In articol:

Biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Timotei, in fiecare an, pe data de 22 ianuarie. Potrivit calendarului crestin-ortodox, pentru ca este o zi de vineri, se posteste si nu se pot face nunti.

Cine a fost Sfantul Timotei

Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan si din mama de neam evreu.

Acesta este originar din cetatea Listra si a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel si l-a insotit in mai multe calatorii misionare, in care au propovaduit crestinismul. La acea vreme, in cetatea Listra erau venerati in mod deosebit zeii pagani Zeus si Hermes, in ale caror temple erau prezenti foarte multi preoti care aduceau jertfe neincetat.

In ampla lucrare crestina, intitulata "Faptele Apostolilor", se mentioneaza faptul ca Sfantul Apostol Pavel ajunge impreuna cu Barnaba in Listra, unde va tamadui un schiop din pantecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei il gazduieste in casa sa, si-l daruieste pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvantarea adusa in cetatea ei.

sfantul timotei
Sfantul Timotei, unul dintre cei 12 apostoli ai Mantuitorului.

Timotei a fost numit de Sfantul Apostol Pavel "adevarat fiu al credintei". L-a insotit pe acesta in calatoriile misionare din Frigia, Galatia si Misia, in orasele Troa, Filipi si Berea, la Atena. Peste ani, dupa moartea Sfantului Evanghelist Ioan, Sfantul Timotei a fost hirotonit de Pavel, episcop in Efes.

Sfantul Apotol Timotei a murit in anul 97, fiind ucis cu pietre de paganii prezenti la o sarbatoare inchinata zeilor, cunoscuta sub denumirea de "Catagrion". La acea vreme, exista obiceiul in timpul anului, ca inchinatorii la idoli sa poarte masti si sa omoare persoanele pe care le intalneau pe strazi. Socoteau ca asa aduc jertfa zeilor. In timpul acestui obicei, Timotei iese in fata acestora si Il marturiseste pe Hristos.

Acestia, neprimind cuvintele Sfantului Timotei, l-au batut pana cand si-a dat duhul.

Sfantul timotei
Sfantul Timotei, grabnic izbavitor de nacazuri pentru crestini.

Sfintele Sale Moaşte au fost aduse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca Impăratului Constantin, şi au fost puse în biserica Sfinţilor Apostoli, unde i se face şi pomenirea, chiar si in ziua de astazi, la data de 22 ianuarie.

Tot astazi, 22 ianuarie, se face si pomenirea: Sfantului Cuvios Mucenic Anastasie Persul, dar si a Sfintilor Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod si alti 377 de mucenici.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Citeste si: CALENDAR ORTODOX: Ce sărbătoare importantă îi aşteaptă pe creştini în luna februarie

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

CALENDAR ORTODOX 2021: Sarbatoare 21 ianuarie, ce Sfânt se sărbătoreşte astăzi

DOCUMENT A fost reactualizată lista statelor cu risc crescut: A reintrat Bulgaria, au ieșit Elveția și Portugalia

Clasament Survivor România. Cine sunt cei mai buni concurenți de la Faimoși și Războinici? Surprize pe bandă rulantă

Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților

Calendar Ortodox 20 ianuarie 2021: Sarbatoare importanta pentru crestini, marcata cu cruce neagra! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies