Calendar Ortodox 20 ianuarie 2021: Sarbatoare importanta pentru crestini, marcata cu cruce neagra! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!

,
calendar ortodox 20 ianuarie 2021
Sfantul Eftimie cel Mare este praznuit pe 20 ianuarie, in fiecare an.

In fiecare an pe 20 ianuarie Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Cuvios Eftimie cel Mare.


In articol:

Potrivit calendarului crestin-ortodox, pe data de 20 ianuarie, în fiecare an, creştinii cinstesc memoria şi viaţa Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare, care fost un exemplu de credință. Sarbatoarea este trecut in calendarul crestin-ortodox cu cruce neagra.

Si tot in aceasta, de 20 ianuarie, Biserica ortodoxa ii mai praznuieste si pe Sfintii Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu si Vasilid; Sfintii Mucenici In, Pin si Tim; Sfantul Petru Vamesul; Sfinta Mucenita Ana; Sfintii Mucenici Tira si Agni; Evlaviosul Imparat Leon cel Mare din Tracia; Sfantul Mucenic Zaharia.

Cine a fost Sfantul Cuvios Eftimie cel Mare

Sfântul Eftimie cel Mare s-a născut la Melitene în Armenia în anul 377. Nașterea sa a fost un eveniment pentru care părinții săi Pavel și Dionisia deoarece acestia s-au rugat îndelungat pentru a avea un copil. Rămânând orfan de tată încă din copilărie, mama sa l-a dat spre educare episcopului Otreios care l-a și botezat. La vremea cuvenită Eftimie a fost făcut citeț sau lector al Bisericii, iar mama sa a fost investită diaconiță.

calendar ortodox 20 ianuarie 2021
Sfantul Eftimie cel Mare este cinstit de Biserica Ortodoxa pe 20 ianuarie.

Sfântul Eftimie cel Mare a studiat cu Acachie și Sidonie, viitorii episcopi ai cetății, iar la vârsta de 19 ani a fost hirotonit preot, primind și sarcina de a superviza

mânăstirile din zonele suburbane Metilenei. Iubind monahismul și liniștirea cea pentru Hristos, în anul 406 renunță la aceste sarcini și merge în Palestina stabilindu-se pentru o vreme în lavra de la Faran.

Un rol important al Sfântului Eftimie este legat de criza monofizită. El este cel care a schimbat părerea împărătesei Eudoxia legat de dreapta credință a învățăturilor sinodului de la Calcedon.

"Nu l-am cunoscut mancand ori vorbind cu cineva fara de mare nevoie, afara de sambata si de duminica.

Nu l-am vazut pe dansul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori sezand putin, iar alteori o franghie spanzurata intr-un colt al acoperamantului chiliei tinand-o cu amandoua mainile, se impartasea putin de somn pentru nevoia firii", il caracterizau slujitorii pe marele Eftimie.

Sfantul Eftimie cel Mare a trecut la cele vesnice la varsta de 97 de ani. Biserca ortodoxa a consemnat faptul ca Sfântul Eftimie s-a bucurat de daruri și harisme de la Dumnezeu, a fost un păstor model, un monah echilibrat, apărător al ortodoxiei în Palestina și un venerabil Părinte al Bisericii.

Troparul Sfantului Eftimie cel Mare

"Veseleste-te pustie ceea ce nu nasteai, bucura-te ceea ce nu aveai durere, ca ti-a inmultit tie fii barbatul doririlor celor duhovnicesti, cu buna credinta sadindu-i, cu infranarea hranindu-i, spre savarsirea bunatatilor. Cu ale carui rugaciuni, Hristoase Dumnezeule, mantuieste sufletele noastre."

calendar ortodox 20 ianuarie 2021
Sfantu Eftimie cel Mare a fost un pastor model, un mare parinte al Bisericii.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Citeste si: CALENDAR ORTODOX: Ce sărbătoare importantă îi aşteaptă pe creştini în luna februarie

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendarul Creştin Ortodox 18 ianuarie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

FOTO - Așa arată Miss Germania 2021: are 33 de ani și este mamă

Cea mai toxică legumă de pe piață la ora actuală! Este stropită cu o substanță cancerigenă! Românii o consumă aproape zilnic. Au fost găsite pesticide în 98% din mostrele testate

Când îl sărbătorim pe Sfântul Nectarie și cum a ajuns să fie declarat sfânt de greci

Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies