Sărbătoare mare pe 20 ianuarie. Sfântul Eftimie cel Mare este cinstit în această zi

 Sărbătoare mare pe 20 ianuarie. Cine este cinstit în această zi

Sărbătoare mare pe 20 ianuarie. An de an pe 20 ianuarie Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe preacuviosul părinte Eftimie cel Mare.


In articol:

Sărbătoare mare pe 20 ianuarie. Eftimie s-a născut în oraşul Melitina, Armenia. Acesta fiind născut din pântec sterp şi neroditor. Pavel şi Dionisia, părinţii lui i-au pus numele de Eftimie, care în greacă înseamnă voie bună.

Aceștia i-au ales numele în conformitate cu făgăduinţă din Ceruri, atunci când părinţii săi se rugau bunului Dumnezeu să aibă un copil, Dumnezeu trimite un înger să le spună să se bucure şi să fie cu voie bună.

Citeste si: 20 ianuarie, cea mai trista zi din an. De ce este astazi "Lunea Albastra" sau "Blue Monday"

Citeste si: Horoscop 20 ianuarie 2020. Zodia care trebuie sa evite conflictele

Citeste si: Calendar ortodox 20 ianuarie: sarbatoare mare maine pentru crestini! Nu uita sa le spui "La multi ani!" sarbatoritilor!

Sărbătoare mare pe 20 ianuarie. Atunci când împlinise 29 de ani, Eftimie duce la Ierusalim şi se sălăşluieşte într-o peşteră de munte alături de cuviosul Teoctist. Aici Eftimie izbăveşte foarte mulţi credincioşi care erau suferinzi de boli grele.

Potrivit credincioșilor de la acea vreme, Eftimie a hrănit cu câteva pâini mici patru sute de oameni care au venit în pelerinaj la mănăstirea acestuia. Ba mai mult, Sfântul a ajutat foarte multe femei sterpe şi nu puteau naşte. Datorită rugăciunilor şi cu puterea lui Dumnezeu, aceste femei au reușit să ducă sarcinile la bun sfârșit.

Sărbătoare mare pe 20 ianuarie. Încă de tânăr, Domnul îl cheamă la el, să se bucure de viaţa veşnică după toate bunele pe care acesta le-a făcut. În scrieri, Eftimie este descris că fiind cuvios la chip, având o fire fără răutate, alb la faţă şi vioi la trup şi avea o barbă lungă până la brâu.

Sărbătoare mare pe 20 ianuarie. Cine este cinstit în această zi

Sărbătoare mare pe 20 ianuarie. Rugăciune către Sfântul Eftimie cel Mare

"O, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, mare nevoitorule si cald folositorule, apuca inainte cu sfintele tale rugaciuni cele catre milostivul Dumnezeu, roaga-te, imblanzeste-L, fa-L milostiv noua celor ce cadem cu umilinta la tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, ranindu-te de focul dragostei Lui, ai parasit toate desertaciunile lumesti ca pe niste gunoaie, Lui ai urmat cu toata dragostea, iubindu-L mai mult decat pe toate bunatatile cele trecatoare ale lumii acesteie.

Pentru ca luminandu-ti ochii sufletului tau, cu toata inima ai slujit ca un inger in trup, Lui, care te-a si preamarit dupa multele tale trude si osteneli cu darul minunilor Sale in viata si dupa moarte, caci asa preamareste Dumnezeu pe cei ce-L maresc cu lauda si fapte bune.

Citeste si: Calendar ortodox 19 ianuarie: sarbatoare mare astazi pentru crestini! Nu uita sa le spui "La multi ani!" sarbatoritilor!

Asadar, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, ca cel ce in cer fiind neincetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu si cu toti sfintii pentru intarirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducatori si a supusilor lor, ca sa asculte de legile tarii, pentru intarirea fratilor si a tot clerul ortodox si cinul calugaresc si pentru mantuirea tuturor dreptcredinciosilor crestini din toata lumea, roaga-te si pentru noi ca sa fim aparati de vrasmasii vazuti si nevazuti, fii solitor si rugator pentru noi catre Domnul Dumnezeu.

Izbaveste-ne de toata ispita neasteptata si de muncile cele vesnice, ca sa aflam mila in ziua Infricosatei Judecati si sa ne invrednicim acelor nespuse bunatati, privind si preamarind Lumina cea preadulce si desfatata a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh in veci. Amin.", este rugăciunea către Sfântul Eftimie cel Mare, cinstit în zi de sărbătoare mare pe 20 ianuarie.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate