CALENDAR ORTODOX 2021: Sarbatoare 21 ianuarie, ce Sfânt se sărbătoreşte astăzi

,
sfantul maxim
Sfantul Maxim Marturisitorul, sarbatorit in 21 ianuarie

Creştin-ortodoxii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. Iată are a fost viaţa Sfântului


In articol:

În data de 21 ianuarie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. El a scris mai multe cărți despre adevărul credinței, sprijinite pe Sfânta Scriptură, pe care le-a trimis pretutindeni în lume. 

Cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim s-a născut în 580, la Constantinopol, într-o familie nobilă. El s-a dedicat luptei credinței împotriva monotelismului. Cei care susţineau acel curent erau de părere că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască.

Împăratul Heraclius a fost cel care a acceptat să se afirme că în Hristos există o singură lucrare.

Alături de Papa Martin,  Sfântul Maxim Mărturisitorul, a reușit să condamne monotelismul. Pentru această faptă ei au fost arestați și trimiși în exil. Papa Martin a murit în urmă chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântul Maxim, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mâna dreaptă. El a murit la scurt timp după, și a fost îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie“.

Citeste si: Calendar Ortodox 20 ianuarie 2021: Sarbatoare importanta pentru crestini, marcata cu cruce neagra! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!

Semnificația numelor derivate din Maxim

sfantul maxim
In ce data este Sfantul Maxim
 

Numele de Maxim, Maximus sau Maximilian sunt derivate din latinescul „maximus" care înseamnă „cel mai mare".

Aceste prenumele au devenit comune în țările vorbitoare de limbi slave, precum Belarus, Rusia, Bulgaria și Ucraina, în ciuda originii latine a cuvântului.

Se spune că cei care poartă numele de „Maxim" au o dorința arzătoare de a-și folosi abilitățile de conducere și de a avea independența personală. Ei sunt iubitori ai armoniei, şi răspund pozitiv la lucruri frumoase. Ei timd să îi inspire pe ceilalţi  spre o cauze măreţe.

Sfântul Maxim Mărturisitorul a trăit până în perioada 642-648. De-a lungul vieţii sale a alcătuit multe scrieri pentru mustrarea ereziei. El a scris cărți despre adevărul credinței, sprijinite pe Sfânta Scriptură şi le-a trimis pretutindeni în lume.

Citeste si: Apa sfinţită de Boboteză se bea doar opt zile! Cum se păstrează şi la ce este folositoare aghiasma?

Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul

Rugăciunea specifică pentru a fi adresată Sfântului Maxim, poate fi găsită mai jos:

"Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre."

Citeste si: Când îl sărbătorim pe Sfântul Nectarie și cum a ajuns să fie declarat sfânt de greci

 

Citește-ne pe

Citește și:

Decizie istorică a UE: Maşinile pe benzină şi motorină, interzise. Cum îi va afecta măsura pe români

Calendar Ortodox 20 ianuarie 2021: Sarbatoare importanta pentru crestini, marcata cu cruce neagra! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!

Reacția ONU, după apelul lui Zelenski privind excluderea Rusiei: 'Toate deciziile de acest gen trec prin Consiliul de Securitate'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

CALENDAR ORTODOX: Ce sărbătoare importantă îi aşteaptă pe creştini în luna februarie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies