Calendar creștin ortodox luni, 14 martie 2022. Ce sărbătoare importantă este la începutul acestei săptămâni

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 11 dec 2022, 07:30

Sărbătoare în calendarul creștin ortodox pe 14 martie 

Sursa: Captură YouTube

Cea de-a doua săptămână din Postul Paștelui 2022 începe cu o nouă sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Ce sfânt este prăznuit luni, 14 martie 2022, de Biserica Ortodoxă?

Pe 14 martie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Benedict din Nursia.

Cine a fost, de fapt, marele sfânt? Este sărbătoare în calendarul creștin ortodox luni.

Calendar creștin ortodox, 14 martie 2022. Cine a fost Sfântul Benedict din Nursia?

Sfântul Benedict din Nursia este pomenit în calendarul creștin ortodox pe data de 14 martie. După cum îi spune și numele, acesta s-a născut în Nursia, o provincie aflată în Italia. Deși a venit pe lume într-o familie foarte bogată, Sfântul Benedict din Nursia a decis să se retragă în munți, vreme de mai bine de trei ani trăind într-o peșteră.

Se spune că Sfântul Benedict din Nursia avea darul de a vedea lucruri pe care cei din jurul lui nu le puteau observa. Astfel, acesta a reușit printre altele, să vadă că vinul care i-a fost oferit era otrăvit. În momentul în care a făcut semnul crucii deasupra paharului, acesta s-a spart imediat. 

Sfântul Benedict din Nursia și-a dedicat întreaga viață credinței și a dus mai departe cuvântul Domnului.

A construit 12 mănăstiri, fiind unul dintre sfinții care și-a prevestit moartea. Cu șase zile înainte de a trece la cele veșnice, Sfântul Benedict din Nursia le-a poruncit apropiaților săi să îi sape groapa, conform crestinortodox.ro.

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

Citeste si: Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Vacanță februarie 2023 pe județe: Cât timp vor sta elevii acasă și în ce perioadă? Anunțul făcut de Ministerul Educației privind vacanța mobilă

Ce rugăciune ar trebui să rostească toți credincioșii pe 14 martie?

Pe data de 14 martie, creștinii ortodocși se pot ruga la Sfântul Benedict din Nursia, având în vedere că este ziua din an în care acesta este prăznuit în calendarul creștin ortodox. Fiind cunoscut drept făcător de minuni, se spune că această rugăciune îi poate proteja pe credincioși de rele. 

„O, Sfinte al lui Dumnezeu şi făcătorule de minuni Benedicte, cine va putea cu adevărat să spună ostenelile tale cele din toată viaţa ta? De aceea mai mult te-ai sârguit de a ascunde isprăvile cele duhovniceşti decât a le arăta. Ai urât slava lumii şi ai fugit de dânsa până ce Dumnezeu a binevoit a te descoperi şi la vreme a te pune în sfeşnicul Bisericii Sale spre folosul monahilor şi al tuturor creştinilor. Cu multe daruri de la Dumnezeu ai fost împodobit şi ca un soare duhovnicesc în lume ai strălucit. Te-ai arătat desăvârşit în lucrarea tuturor faptelor bune şi prin pilda vieţii, mai mult decât prin vorbe, pe ucenicii tăi la calea mântuirii i-ai povăţuit. Tu, pe Dumnezeu din toată inima L-ai iubit şi, crucea ostenelilor şi a răbdării o ai dus până la sfârşit. Aceasta înţelegând, noi nevrednicii, despre sfânta ta viaţă şi crezând că mare îndrăzneală ai către Prea Bunul Dumnezeu, venim cu rugăminte către tine, să te rogi, ca prin mila Domnului şi prin sfintele tale rugăciuni, să dobândim milă şi iertare în toată viaţa noastră, în vremea sfârşitului şi în ziua judecăţii de apoi. Amin.”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Benedict din Nursia, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Zilele cu dezlegare la pește în 2022 din Calendarul Ortodox. Când poți consuma pește, chiar dacă ții post

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies