Postul Paştelui 2022. Ce NU ai voie să faci în Postul Paștelui

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 dec 2022, 07:45

Ce să nu faci de Postul Paștelui

Sursa: doxologia.ro

Postul Paștelui 2022 va începe luni, 7 martie 2022 și va dura timp de 40 de zile.

Postul Paștelui durează în fiecare an 40 de zile. Anul acesta el începe pe 7 martie 2022 și va dura până pe 24 aprilie 2022. 

Postul Paștelui este cel mai lung post din timpul anului și cel mai greu de ținut fiindcă are cele mai puține dezlegări la pește. 

Paștele Ortodox 2022 pică duminică, 24 aprilie 2022. Paștele Catolic se sărbătorește cu o săptămână mai devreme, duminică, 17 aprilie 2022.

Postul Paştelui 2022. Ce NU ai voie să faci în Postul Paștelui

Iată ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui 2022 dacă ești un credincios ortodox practicant:

 

  • În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
  • În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
  • În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
  • În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
  • Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui dacă nu este zi de dezlegare.
  • În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
  • În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
  • În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Citeste si: Zilele de post din 2022. Cum se ține, de fapt, corect postul: alimente și activități pe care să le eviți

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt cele mai consumate alimente în Postul Paștelui

Cele mai consumate alimente în Postul Paștelui sunt lintea, fasolea, orezul, mazărea, varza, cartofii, ciupercile și soia. 

O mulțime de fructe pot fi consumate în Postul Paștelui pentru a respecta această tradiție creștină. Printre acestea se numără mere, caise, prune, nectarine, banane, citrice, piersici sau pepene, smochine, curmale și alte fructe confiate. 

Cunoscutul preot Constantin Necula îi îndemna pe români să se gândească la Postul Paștelui nu ca la o privare de mâncare și băutură, ci ca la un efort pentru "a redescoperi echilibrul ca societate", potrivit ziare.com.

"Cred că anul acesta postirea este un exercițiu de a rămâne o echipă de oameni. Unită în jurul valorilor creștine și a lui Hristos- pentru creștini.

Poate că pentru ceilalți propunerea creștină ar trebui asumată ca o panoplie de valori prin care se poate crește social.

Nu e vorba doar de mâncare sau de băutură, ci de a redescoperi echilibrul ca societate, agresată de politic și stimulată în răutate de tot ceea ce înseamnă viață", afirma părintele Constantin Necula în 2010, citat de publicația de mai sus, după ce începuse pandemia de coronavirus.

"A posti înseamnă să nu poți mima valorile, ci să le dezvolți și să le crești ca atare. Pentru că postirea nu-i doar despre produsul din raft ori despre orele dedicate rugăciunii, ci despre efortul de a ne redescoperi ca oameni. Noi pe noi. Noi pe ceilalți. Despre integritate și curaj, despre refuzul de a accepta ca valoare stârpiturile de caracter, strecurate în viețile noastre și ale cetăților noastre- indiferent, profesionale ori culturale, sociale ori duhovnicești deopotrivă", sublinia părintele Constantin Necula.

Citeste si: Zilele cu dezlegare la pește în 2022 din Calendarul Ortodox. Când poți consuma pește, chiar dacă ții post