Zilele cu dezlegare la pește în 2022 din Calendarul Ortodox. Când poți consuma pește, chiar dacă ții post

,
dezlegare la peste calendar ortodox 2022

În calendarul creștin ortodox sunt mai multe zile în care se face dezlegare la pește 

[Sursa foto: unsplash]

În timpul postului, credincioșii nu au voie să consume alimente de origine animală. Cu toate acestea, există anumite zile în care este permis consumul de pește. Când se face dezlegare la pește în calendarul ortodox, în 2022?


In articol:

Credincioșii

care obișnuiesc să respecte zilele de post de peste an știu că au la dispoziție mai multe zile în care pot consuma pește sau produse din pește, chiar dacă postesc. În calendarul creștin ortodox, aceste zile sunt cunoscute sub denumirea de zile cu dezlegare la pește. Iată când pică aceste zile în 2022 și ce trebuie să știe credincioșii. 

Ce presupune dezlegarea la pește în timpul postului, în Calendarul Ortodox?

Cu toate că este o expresie foarte des folosită în calendarul creștin ortodox, puțini sunt cei care știu ce presupune, de fapt, dezlegarea la pește și de ce le este permis credincioșilor care postesc să consume pește.

Conform rânduielilor bisericești, dezlegarea la pește trebuie privită drept o răsplată de către credincioșii care postesc, dar și o modalitate prin care să fie sărbătorit Iisus Hristos.

În anumite zile de post, creștinii primesc permisiunea de a consuma pește tocmai pentru a sublinia importanța anumitor sărbători. Peștele nu a fost ales întâmplător, ci se face dezlegare la pește pentru că acesta este alimentul pe care l-a consumat Iisus Hristos și care se regăsește de foarte multe ori în scrierile biblice. 

Dezlegare la pește în postul Paștelui 2022

Postul Paștelui este cel mai aspru din calendarul creștin ortodox, astfel că în cele 7 săptămâni de post, credincioșii au dezlegare la pește doar de două ori.

Acest post subliniază încă o dată chinurile pe care le-a îndurat Mântuitorul Iisus Hristos, dar și sacrificile pe care le-a făcut în numele credinței, motiv pentru care Postul Paștelui 2022 este strict, caracterizându-se printr-o perioadă de abstinență. 

În postul Paștelui 2022, credincioșii au dezlegare la pește de 2 ori, mai exact de Buna Vestire și de Florii. Acestea sunt cele mai importante sărbători din perioada de post și din acest motiv biserica ortodoxă a rânduit ca toți credincioșii să aibă dezlegare la pește. Astfel, 25 martie și 17 aprilie sunt singurele date din postul Paștelui 2022 în care credincioșii pot consuma pește sau preparate din pește.

Dezlegare la pește în postul Craciunului 2022

Deși este încadrat în categoria posturilor importante de peste an, postul Crăciunului nu este chiar atât de restrictiv. Postul Crăciunului 2022 începe pe data de 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, acesta fiind cunoscut în calendarul creștin ortodox sub denumirea de Postul Nașterii Domnului.

În postul Crăciunului 2022, credincioșii au dezlegare la pește în zilele de sâmbătă și duminică, dar și cu ocazia unor sărbători importante care au loc înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Mai exact, se face dezlegare la pește pe 21 noiembrie, ziua în care este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, dar și pe 12 decembrie, atunci când este prăznuit Sfântul Spiridon al Trimitundei.

Astfel, în postul Crăciunului 2022, credincioșii au mai multe zile cu dezlegare la pește, fapt ce face ca perioada de post să fie mult mai simplu de respectat. 

dezlegare la peste calendar ortodox 2022

În Postul Paștelui sunt doar 2 zile cu dezlegare la pește 

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Buna Vestire 2022. Pe ce dată pică Buna Vestire anul acesta

Alte zile cu dezlegare la pește în Calendarul Ortodox

În afara zilelor cu dezlegare la pește din timpul posturilor mari de peste an, în fiecare lună există anumite momente în care se mănâncă pește. Reamintim că în zilele de miercuri și vineri se ține post, dar în cazul în care pică sărbători importante în aceste zile ale săptămânii, biserica ortodoxă poate face dezlegare la pește.

Dezlegare la pește în ianuarie 2022

În luna ianuarie 2022, având în vedere că nu este o perioadă de post, credincioșilor li se permite să consume alimente de dulce. Cu toate acestea, pe 7 ianuarie 2022 este dezlegare la pește, având în vedere că în această zi este sărbătorit Soborul Sfântului Ioan Botezatorul, iar sărbătoarea pică într-o zi de vineri, zi de post.

Dezlegare la pește în februarie 2022

În februarie, credincioșii au dezlegare la pește chiar la începutul lunii. Mai exact, se face dezlegare la pește pe 2 februarie, într-o zi de miercuri, atunci când este sărbătorită Întâmpinarea Domnului.

Dezlegare la pește în martie 2022

În luna martie 2022 începe Postul Paștelui, astfel că se face dezlegare la pește într-o singură zi, de Buna Vestire, pe data de 25 martie.

Dezlegare la pește în aprilie 2022

Credincioșii au dezlegare la pește în luna aprilie 2022 pe 17 aprilie, de Florii, dar și pe 27 și 29 aprilie 2022. 

Dezlegare la pește în mai 2022

În luna mai se face dezlegare la pește de 8 ori. Datele în care credincioșii pot consuma pește sunt: 4,6, 11, 13, 18, 20, 25 și 27 mai. Chiar dacă aceste date pică miercurea sau vinerea, biserica ortodoxă oferă dezlegare la pește.

Dezlegare la pește în iunie 2022

Și în luna iunie credincioșii au dezlegare la pește cu mai multe ocazii. Zilele din luna iunie în care este permis consumul produselor din pește sunt: 1, 3, 8, 10, 15, 17, 25 și 29 iunie.

Dezlegare la pește în iulie 2022

În luna iulie 2022 nu sunt dezlegări la pește, ceea ce înseamnă că în zilele de miercuri și vineri se ține post, iar în restul săptămânii pot fi consumate alimente de origine animală.

Dezlegare la pește în august 2022

În august 2022, biserica ortodoxă face dezlegare la pește pe data de 6 august.

Dezlegare la pește în septembrie 2022

În septembrie, zilele de post de miercuri și vineri se păstreză, astfel că nu sunt dezlegări la pește.

Dezlegare la pește în octombrie 2022

În calendarul creștin ortodox, în luna octombrie 2022 nu sunt dezlegări la pește.

Dezlegare la pește în noiembrie 2022

În luna noiembrie 2022 începe postul Crăciunului, iar credincioșii trebuie să știe că au dezlegare la pește pe 21 noiembrie, pe 30 noiembrie, dar și în zilele de sâmbătă și duminică ce urmează după data de 21 noiembrie.

Dezlegare la pește în decembrie 2022

În decembrie 2022 se face dezlegare la pește sâmbăta și duminica, dar și pe 6, 12, 28 și 30 decembrie. 

dezlegare la peste calendar ortodox 2022

Atunci când este dezlegare la pește, credincioșii pot consuma orice preparat din pește 

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Zilele de post din 2022. Cum se ține, de fapt, corect postul: alimente și activități pe care să le eviți

 

Citește-ne pe

Citește și:

EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004

Floriile 2022, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Rusia scormonește pușcăriile pentru a continua lupta în Ucraina - Mulți își riscă viața pentru a obține libertatea

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Pe ce dată începe Postul Paștelui 2022. Cât durează Postul Mare și ce nu au voie credincioșii să facă în această perioadă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies