Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022. Zilele când se mănâncă pește și data exactă când începe Postul Mare

,
dezlegare la peste postul pastelui 2022

În Postul Paștelui 2022 se face dezlegare la pește doar de 2 ori

[Sursa foto: unsplash]

În Postul Paștelui 2022 sunt cele mai puține dezlegări la pește. Iată în ce zile se poate mânca pește în Postul Mare, când începe postul, dar și ce este strict interzis în această perioadă.

Postul Paștelui 2022 este cunoscut drept cel mai aspru de peste an, acesta având o mare importanță pentru toți credincioșii.

În cel mai lung post din calendarul creștin ortodox, credincioșii au dezlegare la pește doar de 2 ori. Iată în ce zile din Postul Paștelui 2022 se poate mânca pește și care este explicația.

Când se mănâncă pește în Postul Paștelui 2022? Cele două sărbători importante în care se face dezlegare la pește

Postul Paștelui 2022 este o perioadă de purificare atât din punct de vedere spiritual, cât și alimentar. Postul Mare este cel mai lung de peste an, dar și cel mai aspru, având în vedere că sunt foarte puține zile în care se face dezlegare la pește, ulei și vin. Astfel, potrivit rânduielilor bisericești, în Postul Paștelui se face dezlegare la pește doar de două ori, mai exact de Buna Vestire, dar și în duminica Floriilor, atunci când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim. 

Datele exacte când se mănâncă pește în Postul Paștelui 2022 sunt 25 martie, de Buna Vestire, dar și 17 aprilie, atunci când creștinii ortodocși prăznuiesc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în calendarul creștin ortodox. 

Se spune că de Buna Vestire, credincioșii care respectă Postul Paștelui 2022 pot mânca pește pentru a-l urma întocmai pe Iisus Hristos, care a mâncat pește fript și fagure de miere după Învierea Sa.

Doar în cele două zile se face dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022, astfel că în restul perioadei de post, orice preparat din pește este strict interzis.

Pe lângă cele două dezlegări la pește, există câteva zile în care credincioșii care țin Postul Paștelui primesc dezlegare la ulei și vin. Astfel, în anul 2022, în Postul Mare se face dezlegare la ulei și vin pe 9, 13, 20 și 27 martie, dar și pe 3, 10 și 16 aprilie. 

Ce înseamnă dezlegare la ulei și vin? Ei bine, aceste dezlegări le permit credincioșilor care țin Postul Paștelui să folosească aceste ingrediente în prepararea hranei.

dezlegare la peste postul pastelui 2022

Este dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022 de Buna Vestire și de Florii 

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Când sunt Floriile în 2022. Duminica Floriilor, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Postul Paștelui 2022. Când începe și cât durează?

În anul 2022, Postul Paștelui începe pe data de 7 martie și se încheie pe 24 aprilie, ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele ortodox. 

Postul Paștelui durează șapte săptămâni și este o perioadă în care credincioșii se abțin de la alimentele de origine animală, ceea ce înseamnă că nu au voie să consume carne, ouă, lapte, unt, brânză sau orice alte preparate care le conțin. Deși este văzut de majoritatea oamenilor un post alimentar, reprezentanții bisericii atenționează că Postul Paștelui trebuie privit și din perspectiva duhovnicească, fiind o perioadă în care credincioșii ar trebui să se abțină de la păcate, să fie mai buni, mai milostivi și să își ajute semenii.

Postul Paștelui 2022 mai este numit în popor și Postul Mare. Este perioada care îi pregătește pe creștinii ortodocși să întâmpine cu sufletul deschis cea mai mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox, mai exact Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Postul Paștelui este considerat cel mai aspru din punct de vedere alimentar, asta pentru ca toți credincioșii să își amintească de postul de 40 de zile pe care l-a ținut Iisus Hristos înainte de a-și începe activitatea mesianică.

Ce este strict interzis în Postul Paștelui 2022? Credincioșii nu au voie să facă aceste lucruri

Fiind vorba despre o perioadă de post, credincioșii au mai multe restricții. Astfel, în Postul Paștelui 2022 sunt interzise alimentele de dulce, însă acestea nu sunt singurele limitări.

În perioada de post, creștinii ortodocși nu au voie să gândească rău despre aproape lor sau să facă fapte rele. Mai mult, în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri sau petreceri, fiind o perioadă în care nu se dansează și nici nu se cântă.

În Postul Paștelui 2022 sunt interzise relațiile intime, iar credincioșii sunt sfătuiți să își îndrepte atenția mai mult către credință, să fie mai buni, mai iertători și să se roage mai mult pentru iertarea păcatelor. 

postul pastelui 2022

Postul Paștelui începe pe 7 martie 2022

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cum va fi vremea de Paște în 2022. Prognoza meteo pentru 24 aprilie 2022. Regiunile în care ar putea să plouă

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

De ce este bine să sfințești casa și la ce interval de timp trebuie să faci asta conform preoților

Măcelul cinic al lui Erdoğan asupra kurzilor - și tăcerea Vestului - trebuie să ia sfârșit (Haaretz)

De ce este bine să sfințești casa și la ce interval de timp trebuie să faci asta conform preoților

Când nu se fac nunți în 2022. Perioadele în care Biserica Ortodoxă Română interzice cununiile religioase

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies