Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

,
cand pica pastele in 2022

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății 

[Sursa foto: pexels]

Paștele Ortodox 2022 pică la o dată diferită față de Paștele Catolic. În fiecare an, sărbătoarea Învierii Domnului cade într-o altă zi. Care este motivul pentru care Paștele nu se sărbătorește la o dată fixă?

Paștele Ortodox se sărbătorește, în anul 2022, la finalul lunii aprilie.

Iată data exactă la care creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele în 2022, dar și când pică sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos pentru creștinii catolici.

Când pică Paștele Ortodox în 2022?

În 2022, Paștele Ortodox pică pe data de 24 aprilie. Cea mai importantă sărbătoare a creștinătății nu are o dată fixă în calendarul creștin ortodox, ceea ce înseamnă că, în fiecare an, atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici, sărbătoresc Paștele la o dată diferită. 

Paștele Ortodox cade pe 24 aprilie 2022, iar în funcție de această sărbătoare sunt calculate datele pentru sărbătoarea Floriilor, dar și pentru Rusalii. 

Paștele Ortodox este sărbătorit la finalul lunii aprilie în 2022, iar înainte de această mare sărbătoare, creștinii respectă Postul Paștelui, care în 2022 începe pe data de 7 martie și se termină pe 23 aprilie, fiind considerat cel mai dificil post de peste an.

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este considerată de Biserica Ortodoxă drept cea mai mare sărbătoare a creștinismului. Este atât un moment de bucurie, având în vedere că Iisus Hristos a învins moartea, dar și un moment de tristețe, credicioșii rememorând chinurile la care a fost supus Mântuitorul. Se spune că, cu ocazia acestei sărbători, credincioșii ar trebui să se apropie mai mult de credință, să acorde mai multă importanță rugăciunii și să fie mai buni.

Cum este aleasă data Paștelui?

Pentru a stabili data la care este sărbătorit Paștele sunt luate în calcul două fenomene naturale, mai exact echinocțiul de primavară și luna plină. Dacă echinocțiul de primavară are o dată fixă, luna plină pică mereu la o altă dată, ceea ce face ca și Paștele să fie sărbătorit în fiecare an într-un moment diferit. 

Paștele Ortodox, dar și cel Catolic este sărbătorit întotdeauna într-o zi de duminică. Data Paștelui Ortodox este, de fapt, următoarea duminică care urmează după prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. În acest an, Paștele Ortodox pică pe data de 24 aprilie, aceasta fiind următoarea duminică după prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. 

De ce ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite?

Rar se întâmplă ca ortodocșii și catolicii să sărbătorească Paștele la aceeași dată. Biserica Ortodoxă și cea Catolică se ghidează după două calendare diferite. Mai exact, Biserica Catolică ia în calcul caledarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă urmează calendarul iulian. Astfel, echinocțiul de primăvară pică, conform celor două calendare, la date direrite, lucru care influenează și calculul datei la care este sărbătorit Paștele.

În Bisericile Ortodoxe, echinocțiul de primăvară pică pe 21 martie, în timp ce Biserica Catolică ia în considerare echinocțiul de primăvară real și de aici și diferențele.

cand pica pastele in 2022

Paștele Ortodox pică pe data de 24 aprilie 2022

[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Când sunt Floriile în 2022. Duminica Floriilor, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Când pică Paștele Catolic în 2022?

Credincioșii care fac parte din Bisericile Catolice vor sărbători Paștele mai devreme decât credincioșii ortodocși. Mai exact, în anul 2022, Paștele Catolic cade pe 17 aprilie, cu o săptămână mai devreme decât Paștele Ortodox.

Când pică Paștele Ortodox în următorii 8 ani?

Paștele Ortodox este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Acesta este momentul din an în care credincioșii își amintesc de sacrificiile pe care Mântuitorul Iisus Hristos le-a făcut pentru omenire și cinstesc Învierea Domnului. Iată când pică Paștele Ortodox în următorii 8 ani:

  • 2023: 16 aprilie
  • 2024: 5 mai
  • 2025: 20 aprilie
  • 2026: 12 aprilie
  • 2027: 2 mai
  • 2028: 16 aprilie
  • 2029: 8 aprilie
  • 2030: 28 aprilie

cand pica pastele in 2022

Credincioșii catolici sărbătoresc Paștele cu o săptămână mai devreme, pe 17 aprilie 2022

[Sursa foto: pexels]

Citeste si: De ce este bine să sfințești casa și la ce interval de timp trebuie să faci asta conform preoților

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Rusalii 2022. Când pică Rusaliile anul acesta. Când sărbătoresc românii Rusaliile și care este semnificația acestei sărbători

Petre Daea anunță că România va avea cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani

Rusalii 2022. Când pică Rusaliile anul acesta. Când sărbătoresc românii Rusaliile și care este semnificația acestei sărbători

Solstițiu de vară 2022. Pe ce data pică cea mai lungă zi a anului 2022

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies