Calendar Creștin Ortodox 2023. Când au loc cele mai importante sărbători din noul an

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 dec 2022, 13:48

Calendar Creștin Ortodox 2023

Sursa: PixaBay

Acesta este calendarul creștin ortodox al anului 2023.

Calendarul creștin ortodox 2023

este folosit de credincioși pentru a verifica atunci când au loc cele mai importante sărbători, care sunt zilele trecute cu cruce roșie sau neagră.

Citește și: Câte săptămâni are Postul Paștelui 2023. Iată când începe perioada de post și când pică Paștele ortodox în anul 2023

Calendar Creștin Ortodox 2023

Calendarul creștin ortodox sau calendarul bisericesc este format dintr-o serie de cicluri în funcție de sărbătoarea celebrată în cadrul Bisericii Ortodoxe.

Există trei tipuri de calendare bisericești, iar țara noastră a adoptat calendarul iulian revizuit, bisericile ce îl folosesc fiind considerate având un stil nou.

Calendar Creștin Ortodox ianuarie

În prima lună a anului, creștinii vor observa în calendar 5 sărbători importante, ce sunt trecute cu cruce roșie. Prima sărbătoare a noului an este Tăierea împrejur cea după trup a Domnului; Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, sărbătoare ce este celebrate la data de 1 ianuarie 2023.

Următoarea sărbătoare ce este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox este Botezul Domnului sau Bobotează, ce se sărbătorește la data de 6 decembrie 2023, iar ziua următoare este pomenit un mare sfânt, Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.

La sfârșitul lunii decembrie, respectiv la data de 27 ianuarie 2023, se sărbătorește Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf.

Marciana împărăteasa, care este și zi în care credincioșii țin post. La data de 30 ianuarie 2023 sunt pomeniți Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, zi care este notată cu cruce roșie.

Citește și: Când pică Soborul Maicii Domnului. Ce semnificație are sărbătoarea

Calendar Creștin Ortodox februarie

În luna februarie a anului 2023 este doar o sărbătoare trecută cu cruce roșie, aceea fiind la începutul lunii, mai exact la data de 2 februarie 2023, zi în care se celebrează Întâmpinarea Domnului (Stratenia); Sf. Mc. Iordan şi Gavriil.

Calendar Creștin Ortodox martie

În luna martie a anului 2023 este notată o singură sărbătoare cu cruce roșie, Buna Vestire (Blagoveştenia) (Sâmbăta a IV-a din Post – Pomenirea morţilor), ce se sărbătoresc la data de 25 martie 2023, zi în care este și dezlegare la pește.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Calendar Creștin Ortodox aprilie

Creștinii vor trebuie să țină minte că în luna aprilie sunt notate în calendarul creștin ortodox 5 sărbători cu cruce roșie, prima fiind Duminica a VI-a din Post (a Floriilor sau Stâlpărilor).

Următoarea sărbătoare important ce are loc în luna aprilie este Duminica Sfintei Învieri (Sfintele Paşti), care se celebrează la data de 16 aprilie, următoarele două zile fiind și ele trecute cu cruce roșie, la data de 17 fiind a doua zi de Paşti; Sf. Mc. Simeon, Ep. Persiei; Sf. Acachie, Ep. Melitinei, iar pe 18, a treia zi de Paşti; Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; Sf. Ier. Cosma, Ep. Calcedonului; Sf. Mc Ioan din Ianina.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Spiridon

Calendar Creștin Ortodox mai

Calendarul creștin ortodox prezintă în luna mai două sărbători cu cruce roșie, prima fiind la data de 21 mai 2023, când se sărbătoresc Sf. Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena, urmând ca la data de 25 mai 2023 să fie celebrată Înălţarea Domnului.

Calendar Creștin Ortodox iunie

5 sărbători cu cruce roșie sunt trecute în calendarul creștin ortodox al lunii iunie, prima fiind la data de 2 iunie 2023, atunci când se sărbătoresc Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Nichifor Mărt., Patr. Constantinopolului. La data de 4 iunie ce vor celebra Sf. Mc.: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel; Sf. Mitrofan, Patr. Constantinopolului, dar și duminica a VIII-a după Paşti, a Rusaliilor.

La data de 5 iunie este o altă sărbătoare cu cruce roșie în calendar, aceasta fiind Sf. Treime; Sf. Mc. Dorotei, Ep. Tirului; Sf. Mc. Marchian, Nicandru şi Leonid.

Sfârșitul lunii iunie ne aduce două sărbători cu cruce roșie, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul sau Sânzienele, la data de 24 iunie, iar la doar câteva zile, la data de 29 iunie se pomenesc Sf. Ap. Petru şi Pavel.

Calendar Creștin Ortodox iulie

Ziua de 2 iulie aduce prima sărbătoare cu cruce roșie a acestei luni, Aducerea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, iar la data de 20 iulie 2023 se va celebra Sf. Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Citește și: Zile libere de Bobotează și de Sf. Ioan Botezătorul. Românii ar putea primi încă două zile libere în plus, în timp ce alte țări deja au zi liberă data de 7 ianuarie

Calendar Creștin Ortodox august

Schimbarea la Faţă a Domnului este sărbătorită la data de 6 august 2023, zi ce este notată cu cruce roșie. La data de 15 august are loc o sărbătoare foarte important pentru credincioși, Adormirea Maicii Domnului.

Calendar Creștin Ortodox septembrie

Prima sărbătoare cu cruce roșie a lunii septembrie este la data de 8 septembrie când se celebrează Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare ce este trecută cu cruce roșie, iar la data de 14 septembrie 2023, are loc Înălțarea Sfintei Cruci.

Calendar Creștin Ortodox octombrie

Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul și sărbătorește în prima zi a lunii octombrie, având cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Ziua de 14 octombrie este cea în care sunt pomeniți Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie şi Chelsie.

În zilele de 26 și 27 octombrie a anului 2023 sunt notate cu cruce roșie două sărbători importante, Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir, pe 26 octombrie 2023 și Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor la data de 27 octombrie 2023.

Citește și: Zile libere de la stat de Bobotează și Sfântul Ioan. 6 și 7 ianuarie ar putea fi declarate zile libere legale

Calendar Creștin Ortodox noiembrie

Luna noiembrie a anului 2023 ne aduce 3 sărbători ce sunt trecute cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Pe 8 noiembrie românii vor celebra Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, iar la data de 12 noiembrie sunt pomeniți Sf. Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu; Sf. Ioan cel Milostiv, Patr. Alexandriei; Sf. Cuv. Nil Pustnicul.

Ultima sărbătoare a lunii noiembrie este la data de 21 noiembrie, când creștinii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Calendar Creștin Ortodox decembrie

Ultima lună a anului 2023 are în total 5 sărbători trecute cu cruce roșie. Duminică, 3 decembrie sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica şi Căldaruşani; Sf. Prooroc Sofronie; Sf. Mc. Teodor, Arhiep. Alexandriei, zi în care e dezlegare la pește. O altă zi în care este dezlegare la pește în perioada Postului Crăciunului este data de 6 decembrie, când românii îl sărbătoresc pe Sf. Ier. Nicolae, Arhiep. Mirelor Lichiei.

Moșii de iarnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi sfântă în care se face pomenirea morților

Ultimele sărbători sale anului 2023 sunt pe 25, 26 și 27 decembrie, zile în care sunt celebrate Nașterea Domnului, la data de 25 decembrie 2023, Soborul Maicii Domnului și   Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana, pe 26 decembrie, iar ultima sărbătoare este la data de 27 decembrie, când se sărbătorește Sf. Ap. Întâiul Mc. şi Arhid. Ştefan.

Citește și: Calendar creștin ortodox decembrie 2022. Ce sărbători importante sunt în decembrie și în ce zi se ține post aspru pentru iertarea păcatelor

Sursa: libertatea.ro

 


Cine este Alina, noua concurentă din Casa iubirii, sezonul 2? Tânăra a făcut dezvăluiri uluitoare! „Am acasă un băiețel de 4 ani!” Iată care sunt cei trei concurenți care i-au atras deja atenția!

Alina este noua concurentă care a pășit astăzi în Casa iubirii! Tânăra a mărturisit că a pus deja ochii pe trei dintre băieți! „Am o slăbiciune pentru ochii albaștri” Iată ce detalii neașteptate au ieșit la iveală din trecutul Alinei! 

Cookies