Anunț de ultimă oră! Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru certificatul digital de vaccinare. Adeverința electronică verde va deservi la libera circulație în UE

,
Certificatul verde
Certificat digital de vaccinare

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, care va facilita libera circulație în Uniunea Europeană.


In articol:

Adeverința electronică verde va reprezenta dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit rezultat negativ la testul de depistare a virusului sau s-a vindecat de coronavirus și va putea fi verificată în orice stat membru din Uniunea Europeană.

Propunerea pentru certificatul digital de vaccinare 

Prin intermediul acestui ”certificat verde”, o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută și în alt stat mebru ca imunizată. Astfel, oamenii vor putea circula liber în țările membre UE. Acest certificat ar facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic, între țări.

Certificatul verde va constitui dovada că deținătorul:

  • a fost vaccinat împotriva COVID-19
  • a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 
  • s-a vindecat de COVID-19

"Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19", se arată în informarea Comisiei Europene.

Citeste si: Lockdown total timp de 5 zile! Unde se impun restricțiile și de când?

Regulamentul propus de Comisia Europeană: elemente-cheie

Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE:

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe, adeverința de vaccinare, adeverința  privind testarea pentru COVID-19 și adeverința pentru persoanele care s-au vindecat de coronavirus.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Comisia va pune bazele unui portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințele din întreaga UE.

Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Citeste si: Vești proaste pentru români. INSP a făcut anunțul despre tulpina britanică a coronavirusului: „Circulă în peste 60% din județele țării și există o probabilitate mare...”

Nediscriminare:

Toți cetățenii au dreptul să beneficieze de această adeverință când călătoresc în UE, fie că au fost vaccinați sau nu. Pentru a evita discriminarea persoanelor care nu au fost vaccinate, Comisia propune adeverințe și pentru testarea COVID-19, precum și pentru cei care s-au vindecat de boală.

Notificarea altor măsuri, în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri. 

Numai informații esențiale și date cu caracter personal securizat:

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor. 

Adevrina verde de circulatie in UE
Va ajuta la libera ciculație în UE

Verificarea certificatelor se va face printr-un portal comun în întreaga UE

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau suport de hârtie, și vor include un cod QR, pentru a garanta securitatea și autenticitatea. Comisia Europeană va constitui un portal comun pentru a putea controla adeverințele în întreaga UE.

Statele membre pot decide în continuarea impunerea restricțiilor, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 au scăzut în rândul elevilor și profesorilor. Ministerul Educației, noi informații despre situația epidemiologică din școli

Care sunt persoanele care pot circula liber în UE

Adeverințele electronice verzi vor fi disponibile în toate statele membre UE, iar Istrael, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.

Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Țările din sudul Europei, dependente de turism, precum Grecia, Spania și Portugalia, susțin un astfel de sistem, dar partenerii lor din nordul blocului comunitar, precum Germania, au rezerve cu privire la funcționarea acestor certificate.

Totodată, Franța și România au subliniat că planurile privind introducerea unui astfel de certificat sunt premature, în condițiile în care foarte puțini cetățeni europeni au fost imunizați.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ministrul Educaţiei, declaraţii de ultimă oră! Se ia în calcul repetarea anului școlar pentru elevi?

FOTO-VIDEO | A murit cea mai bătrână girafă din Europa: avea dureri articulare foarte mari

BOMBA! Cine este IUBITA secreta a lui Culita Sterp? S-a aflat acum. E SCANDAL monstru

Bilanț coronavirus 17 martie 2021: Cel mai mare număr de infectări din acest an! Numărul pacienților de la ATI crește!

Este oficial! Vaccinul Johnson & Johnson ajunge în România! Iată când ajung primele doze!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies