Anunț de ultim moment pentru pensionari! Cine poate ieși la pensie mai devreme, începând cu 10 aprilie 2022

,
Pensii

Anunț de ultim moment pentru pensionari! Cine poate ieși la pensie mai devreme, începând cu 10 aprilie 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Începând de azi, 10 aprilie 2022, se aplică Legea 74/2022. Așadar, o anumită categorie de salariați ar putea ieși mai devreme la pensie. Casa Națională de Pensii Publice a transmis două modele de adeverințe care pot fi completate de români.


In articol:

Persoanele care se încadrează în grupa I şi/ sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune, dar şi în unităţile de extracţie a cărbunelui, vor putea ieși mai devreme la pensie, începând de astăzi 10 aprilie 2022.

Anumiți oameni pot ieși la pensie mai devreme. Iată ce formulare trebuie să completezi

Pensii

Anumiți oameni pot ieși la pensie mai devreme. Iată ce formulare trebuie să completezi

[Sursa foto: PixaBay]

Legea 74/2022 hotărăște că cei care au făcut activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, în care intră şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă, potrivit capital.ro.

Conform informațiilor transmise de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP),  „adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.

Citeste si: Pensii de minim 2.000 de lei! Cine a făcut anunțul și cum se poate implementa măsura!

Pot beneficia și cei salariați, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune sau în extracţia de cărbune, dar şi cei care au lucrat în domeniu şi sunt deja la pensie, potrivit capital.ro.

De reținut este că sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” a primit un răspuns oficial de la Ministerului Muncii legat de schimbarea pensiilor de serviciu.

În răspunsul trimis de Ministerul Muncii se menționează că Planul Național de Redresare și Reziliență are în vedere și subiectul indemnizațiilor sau a pensiilor de serviciu. Ministerul Muncii declară că până la sfârșitul trimestrului IV al acestui an, statul trebuie să facă tot ce se poate pentru a se putea aplica cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, potrivit capital.ro.

Citeste si: Ministrul Muncii, ultimele date despre majorarea pensiilor. Când vor fi luate măsurile așteptate de români

„În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, în componența „Reformei sistemului public de pensii” este adresată și problematica indemnizațiilor/pensiilor de serviciu. Conform jalonului 215, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”, se menționează în răspuns.

Sursă: capital.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum a fost descoperită balada „Mioriţa”. Exilul poetului Alecu Russo şi dedesubturile întregii poveşti

Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici. Vor beneficia de bilete de tratament balnear

Scene sinistre în Timiș, la o descindere a poliției: un bărbat a încercat să se sinucidă lângă cadavrul tatălui său, cu care se baricadase în casă

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Pensii 2022. Salariații români care pot ieși mai devreme la pensie. Noua lege, votată în Senat

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies