Cât te-ar costa să cumperi ani de vechime în muncă, dacă vrei să ai o pensie mai mare

Author: Lavinia Medrea

Cât te-ar costa să cumperi ani de vechime în muncă, dacă vrei să ai o pensie mai mare

Sursa: PixaBay

Cei care sunt interesați să aibă o pensie mai mare, pot plăti contribuție la pensie între o lună și șase ani.

„Am avut 13 ani de contribuții, după aceea am plecat în străinătate, contribui acolo, dar aș dori să am și pensia din România. Mai trebuie doi, dar nu mă mulțumesc cu pensia minimă.”,  a povestit Bradu Negreanu, un român care locuiește în străinătate.

Românii care vor pensii mai mari pot plăti contribuții de la o lună până la șase ani

Contribuțiile sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că oamenii vor plăti lunar câte 638 de lei. Pentru șase ani, vor plăti aproape 46.000 de lei.

Autoritățile nu au impus, totuși, un plafon maxim, motiv pentru care există și persoane care investesc sume mai mari, în speranța că vor beneficia de o pensie mai decentă.

Citeste si: S-a schimbat vârsta de pensionare. Klaus Iohannis tocmai a semnat noua lege

„Am dorit să am o cotizaţie un pic mai mare, eu am un contract de colaborare, dar pe lângă contractual de colaborare, am dorit să mai am altceva în plus”, a mai declarat o româncă.

Majoritatea celor care își plătesc anii lipsă sunt români care lucrează în străinătate sau chiar s-au mutat în ţări precum Germania, Italia, Marea Britanie, Australia, Canada ori Statele Unite.

Cele mai multe cereri sunt pentru începutul anilor 2000.

Care este povestea din spatele relației Prințului William cu Kate Middleton. Cum s-au cunoscut cei doi și cum a fost Kate cerută în căsătorie

„Au început să vină foarte mulți din străinătate. Procedura fiind și simplificată pentru că unii dintre ei nu mai aveau acte de identitate și atunci. În momentul acesta se acceptă și pașaportul sau permisul de ședere. Nu trebui să aibă neapărat domiciliul sau reședința în România ca să își încheie un anumit contract de asigurare.”, a

declarat Alina Frățică, șeful Serviciului și Contribuțiilor Sociale.

Citeste si: Vești bune pentru angajații din industria energiei și extracției cărbunelui! Klaus Iohannis a aprobat reducerea vârstei de pensionare pentru aceștia

Conform datelor transmise de Casa de Pensii, din anul 2020 și până la acest moment, peste 14.300 de români și-au achiziționat vechime în muncă, iar la bugetul statului s-au adunat circa 150 de milioane de lei. Doar la casa de pensii din București se prezintă zilnic între 5- 10 persoane, iar în total au fost încheiate aproape 2.000 de contracte, atfel că valoarea încasărilor ajunge la suma de aproape 23 de milioane de lei.

 

Taguri:

Cristina și Radu au parte de primele tensiuni, în Casa iubirii! Ce anume a supărat-o pe tânăra concurentă! Iată ce decizie au luat cei doi în privința relației lor! „M-a deranjat în camera roșie un gest pe care l-ai făcut!”

Primele momente tensionate pentru Cristina și Radu! Tânăra a mărturisit ce anume a deranjat-o la comportamentul partenerului ei. Iată ce se va întâmpla cu idila lor în Casa iubirii!

Cookies