Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”

Autor: Lavinia Medrea

Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți

Sursa: Facebook Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a criticat dur medicii și orice cadru medical care ia șpagă, spunând că este o abordare de neacceptat și că recunoștința pacienților poate fi demonstrată, dacă doresc ei, prin bomboane și flori.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre problematica șpăgilor acceptate sau cerute de cadrele medicale din România. Oficialul califică aceste acțiuni ca fiind „inacceptabile”.  

Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă

„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun

material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident.

Citește și: Colegii medicului care a luat mită de la pacienții cu cancer apără gestul Ancăi Dumitrovici. Noi detalii în cazul bărbatului care ar fi murit pentru că nu a dat șpaga în timp util

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală(...) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei emisiuni televizate. 

Alexandru Rafila, despre motivul pentru care pacienții simt nevoia să dea șpagă doctorilor

Alexandru Rafila a mai menționat că este mândru de poziția Colegiului Medicilor față de problematica șpăgii în rândul cadrelor medicale. Ministrul Sănătății din România a vorbit și despre pacienții care dau șpagă din nesiguranța că vor fi tratați îndoielnic, spunând că maximul pe care acesta ar trebui să-l ofere, dacă vor, sunt flori și bomboane.

Citește și: Un medic din Suceava, cu un salariu de 5.000 de euro, a cerut unui pacient șpagă dublă, pentru că suferea de două tipuri de cancer. Un alt pacient a murit, deoarece nu a dat mita suficient de repede

„Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă- că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un

anumit moment”, a precizat ministrul Sănătății.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!