Zeci de persoane au rămas blocate la Cabana Capra din Făgăraș, în urma unei avalanșe. Cum a avut loc incidentul

Author: Lavinia Medrea

Cum a avut loc incidentul

Sursa: Facebook Avalanse in Carpati

Zeci de persoane au rămas blocate în Cabana Capra din Făgăraș, în urma unei avalanșe de zăpadă. Numeroase mașini au fost avariate, de asemenea.

„O avalanșă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra și parcarea din fața cabanei. 

Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum și mai multe mașini avariate.  Avalanșa a curs pe vâlcelul ce coboara dinspre Cota 2000 (Caldarea Berbecilor), în această seară, 4 feb 2023. Î n urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă riscul de avalanșă este mare în toată zona de gol alpin a munților Făgăraș.

De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Șaua Doamnei (Curmătura Balii).

Cel mai probabil această avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona șeii Doamnei.

Citește și: Prognoză meteo ANM duminică, 5 februarie 2023. Ninsorile și temperaturile scăzute vor pune stăpânire pe România

Cum ninsorile și vântul continuă este de așteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, a transmis pagina de Facebook  Avalanșe în Carpați.

Zeci de persoane blocate în Cabana Capra din Făgăraș în urma unei avalanșe de zăpadă

Potrivit sursei menționate anterior, avalanșa a avut loc pe o porțiune joasă ce coboară dinspre Cota 2000 (n.r.: Căldarea Berbecilor), sâmbătă seara. Poliția argeșeană a anunțat că au fost avariate mai multe mașini în urma avalanșei, iar 60 de persoane au rămas blocate în cabana amintită.

Citește și: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”

Citește și: Cine este femeia care a dispărut în mod misterios după ce a ieșit să-și plimbe câinele. Patrupedul și telefonul i-au fost găsite pe o bancă

Autoritățile s-au deplasat la fața locului în vederea evacuării persoanelor izolate în Cabana Capra.

Elevii pot participa la orele online doar dacă sunt infectați cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de către autorități

Pe DN7C traficul a fost restricționat de la kilometrul 104 încă din 30 octombrie 2022, spun agenții.

Meteorologii avertizează în privința avalanșelor

„Se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea și alunecarea stratului instabil din partea superioară, ce depășește pe alocuri 80-100 cm peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici. Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări”, au declarat meteorologii.

S-au dislocat două șenilate de la ISU Vâlcea, ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița în vederea evacuării celor 60 de oameni rămași izolați în Cabana Capra.