Ce șanse mai are România să intre în Spațiul Schengen, după votul negativ al Austriei în JAI. Când s-ar putea lua o decizie favorabilă

Author: Cristina Mocanu

Vot negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Sursa: https://unsplash.com/

Austria s-a opus aderării României la spațiul liber de circulație, în Consiliul JAI.

Austria a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen. Ce se mai poate face în acest moment?

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României la Schengen

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Din păcate, Olanda a fost forțată de împrejurări, deoarece România și Bulgaria au venit la pachet, iar aceasta era de acord doar cu aderarea țării noastre, dar împotriva aderării Bulgariei.

Austria a rămas pe fermă poziții și nu și-a schimbat părerea înainte de ședința care a avut loc joi,8 decembrie, nici măcar după discuțiile purtate cu Germania, astfel că aceasta a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderare fiind nevoie de vot în unanimitate.

Croația a primit vot favorabil

Germania și Luxemburg ar fi amenințat Consiliul JAI că va bloca aderarea Croației dacă România și Bulgaria nu vor fi acceptate în spațiul Schengen. Cu toate acestea, Croația a obținut undă verde pentru aderare, începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Croația devine astfel al 27-lea membru al Spațiului Schengen, un vast spațiu european în cadrul căruia peste 400 de milioane de persoane pot călători liber, fără controale la frontierele interne.

Citește și: România nu intră în Schengen de la 1 ianuarie! Austria și Olanda au votat împotriva extinderii frontierelor

Ce mai poate face România pentru un vot pozitiv

Cel mai realist moment pentru o decizie favorabilă României ar putea fi la Consiliul JAI în primăvară.

Despre acest subiect s-ar putea discuta și la Consiliul European, de săptămâna viitoare, unde se poate stabili o poziție favorabilă României, însă acesta nu o poate impune și miniștrilor JAI.

Teoretic, ar putea fi convocat un consiliu extraordinar, dar având în vedere obiecțiile Austriei este un pic probabil ca lucrurile să se schimbe.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Potrivit adevărul.ro, eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a declarat că: „Încă se mai poate schimba ceva, dacă subiectul este ridicat în Consiliul European de săptămâna viitoare (din 15 decembrie, n.r.). Adică, șefii de stat și de guvern să discute această tematică, să vină cu o altă perspectivă asupra aderării României la spațiul Schengen. Trebuie ca România să solicite acest lucru și ca președinția cehă a Uniunii și președintele Consiliului European să sprijine acest demers. Înțeleg că există o astfel de deschidere dinspre partenerii noștri europeni. Bulgaria depune deja eforturi în acest sens, rămâne văzut dacă și România se va ralia(...) Ar fi foarte bine (dacă România ar solicita reevaluarea, n.r.).  Nu va fi vorba însă de un vot în Consiliul European. Acolo deciziile se iau prin consens. Un astfel de consens va genera un nou Consiliu extraordinar pe Justiție și Afaceri Interne, anul acesta, pentru a vota aderarea României la spațiul Schengen”.

Victor Negrescu este a declarat că o șansă mai mare pentru un nou vot ar urma să fie după luna iulie, când președinția Consiliului Uniunii Europene e preluată de Spania, stat condus de un guvern socialist, în frunte cu Pedro Sanchez.

Următoarea ședință a Consiliului JAI va avea loc în martie 2023.

Citește și: Respingerea României, Bulgariei și Croației la Schengen va slăbi UE!

Reacția președintelui României cu privire la votul împotriva României la Schengen

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat după aflarea veștii că România a fost respinsă de la aderarea în spațiul Schengen, declarând că:

 

Motivele pentru care Austria s-a opus intrării României în Schengen: „Este o problemă de securitate”

„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”.

Tot el a mai precizat că: „România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum. Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european”.

Sursă: facebook.com

 


Natalia a dat cărțile pe față în Casa iubirii! Concurenta l-a înfruntat aprig pe Robert și i-a mărturisit tranșant lui Marinel că nu simte nimic pentru el! „N-a fost scânteia aia! Am încercat! Dar nu pot să spun că s-a schimbat foarte mult!”

Influențată de Radu, Natalia le-a mărturisit lui Robert și lui Marinel că nu a simțit pentru niciunul dintre ei scânteia care să ducă la o posibilă relație! „Eu n-am avut chestia asta din păcate cu tine!”

Cookies