Respingerea României, Bulgariei și Croației la Schengen va slăbi UE!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 dec 2022, 09:34

Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European și-au dat acordul pentru admiterea României, Bulgariei și Croației în Acordul Schengen!

Sursa: PixaBay

Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European și-au dat acordul pentru admiterea României, Bulgariei și Croației în Acordul Schengen!

Politizarea internă a unor țări membre amenință să stea în calea unității europene, trecând cu vederea progresele înregistrate.

Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European și-au dat acordul pentru admiterea României, Bulgariei și Croației în Acordul Schengen.

Frontiere slabite, doar o scuza?

În urma publicării de către Comisie a unor rapoarte favorabile cu privire la capacitatea acestor țări de a supraveghea frontierele externe ale Uniunii Europene pe mare, pe calea aerului și pe șosea, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că cele trei candidate sunt

acum pregătite să se alăture zonei deschise de călătorie- cu toate acestea, Suedia, Austria și Țările de Jos și-au manifestat dezacordul.

Și încă o dată, politica internă a unor țări membre amenință să împiedice unitatea europeană, trecând cu vederea progresele înregistrate.

În primul rând, aderarea la spațiul Schengen ar stimula productivitatea și creșterea economică în România, Bulgaria și Croația- ceea ce înseamnă că economia întregii UE ar avea de câștigat.

Toate cele trei țări își modernizează rapid infrastructura, în timp ce costurile de funcționare a întreprinderilor rămân relativ scăzute, iar forța de muncă este mai tânără și mai flexibilă decât în țările din Europa de Vest.

Între timp, conglomeratele globale care se mută din Rusia au început deja să se instaleze în România și în țările contracandidate. Iar aderarea lor ar face ca întreaga UE să devină mai atractivă pentru aceste companii, aducând mai multe locuri de muncă și oportunități pe piața unică într-o perioadă de criză economică profundă.

Conformare fara rezultate?

România respectă acquis-ul Schengen de mai mulți ani, implementând toate tehnologiile de ultimă generație în ceea ce privește securitatea controlului la frontiere, costurile fiind plătite în cele din urmă de poporul român, care se numără printre cei mai favorabili din UE la o mai mare integrare între membri.

În calitate de țară din prima linie a NATO, poziționată strategic în apropierea Ucrainei și a Rusiei, nici contribuția României la sprijinirea rezistenței Ucrainei nu ar trebui să fie trecută cu vederea.

Țara s-a dovedit a fi un partener neprețuit atât pentru UE, cât și pentru NATO în lupta împotriva războiului hibrid al Rusiei și în deplasarea ajutorului către Ucraina, în ciuda faptului că această poziție alimentează politici populiste volatile la nivel național.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Cu toate acestea, toate acestea par să fie uitate în unele capitale europene cheie.

De exemplu, într-o vizită recentă în România, premierul olandez Mark Rutte a pus sub semnul întrebării acceptarea candidaturii țării la Schengen din motive de securitate și justiție, parlamentul olandez dând ulterior un vot de respingere pe această temă.

Cu toate acestea, în contextul criminalității organizate galopante care are loc în Țările de Jos și al luptei continue a țării pentru a limita crimele legate de bande- inclusiv cea a jurnalistului de investigație Peter de Vries în plină zi la Amsterdam- poziția țării riscă să pară ipocrită.

Coruptie in occident?

Poate că nu este o coincidență nici faptul că Suedia- cealaltă țară ai cărei parlamentari au votat în mod explicit împotriva aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen- se confruntă în prezent cu un val de infracționalitate care i-a bulversat societatea și politica internă.

Între timp, Austria nu a avut un bilanț prea bun în ceea ce privește statul de drept și corupția, în condițiile în care prim-miniștrii acestei țări au fost răsturnați de scandaluri, iar spălarea de bani rusești a făcut ca Viena să fie mai puțin stabilă decât oricare dintre membrii UE din Europa de Est.

Având în vedere modul în care România și Bulgaria au ratificat rapid candidatura Suediei la NATO la începutul acestui an, fără a impune Stockholmului nicio precondiție politică în ceea ce privește candidaturile lor la Schengen, este logic că atât Bucureștiul, cât și Sofia vor rămâne parteneri de încredere pentru Occident în continuare- indiferent de modul în care va decurge decizia privind Schengen în Consiliul UE.

Și, deși este important de menționat că există unele probleme în porturi și la punctele de trecere terestre atât în România mea natală, cât și în Bulgaria vecină, acestea sunt incomparabile cu gravele scăpări constatate în prezent în porturi importante precum Hamburg, Anvers și Rotterdam în ceea ce privește volumul de contrabandă permisă- inclusiv droguri periculoase precum heroina și cocaina, care alimentează în prezent un val de violență fără precedent în Europa de Vest.

Și, deși faptul că România, Bulgaria și Croația continuă să se confrunte cu provocările corupției și ale subdezvoltării este de netăgăduit, aceste probleme ar putea fi rezolvate din interiorul spațiului Schengen la fel de ușor, dacă nu chiar mai mult.

Neadmiterea acestor țări pe baza unor scuze fragile, și în ciuda loialității și fiabilității de care au dat dovadă împotriva invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, nu ar fi doar împotriva unității UE, ci ar fi și o greșeală strategică care ar putea trimite euroscepticismul în toată zona sensibilă din estul Europei- și asta în cel mai prost moment geopolitic posibil.

Citește și: De ce se opune Austria aderării României la Spațiul Schengen. Motivele invocate de cancelarul austriac, Karl Nehammer

Citește și: Ce beneficii ne aduce intrarea României în Spațiul Schengen

Citește și: Bulgaria va fi lăsată în urmă pentru Schengen? E decuplată de România!

 

 


În prima parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Virginia și Patrick au fost aduși în camera roșie pentru a planifica o activitate împreună, în calitate de lideri ai săptămânii.