Vești proaste pentru românii cu credite la bănci. Vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata ratelor. BNR a făcut anunțul

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 03 aug 2022, 17:20

Mai multi bani pentru rate

Sursa: PixaBay

Banca Națională a României a anunțat joi, 7 octombrie, că indicele ROBOR au urcat la 2,10 % pe an.

Românii care au credite în lei trebuie să știe că indicele ROBOR a urcat joi la 2,10% pe an. Astfel, vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani pentru ratele deja existente.

Vești proaste pentru românii cu credite la bănci în lei. Vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru rate

Veștile nu sunt deloc bune pentru românii care au credite la bănci în lei, indicele

ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a ajuns joi la 2,10% pe an, de la 2,07 pe an cât era miercuri, potrivit ultimelor informații oferite de Banca Națională a României.

Comparativ cu anul 2019, când ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la începutul anului trecut ajunsese la 3,19% pe an, potrivit Agerpres.

Citeste si: Florin Cîțu a făcut anunțul momentului pentru români. Cresc salariile, pensiile și alocațiile de la 1 ianuarie

Indicele ROBOR la 6 luni a urcat la 2,18%

Potrivit informațiilor oferite de BNR, indicele ROBOR la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la credite ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns joi, 7 octombrie, la 2,18% pe an, de la 2,16%.

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, acesta a urcat de la 2,25%, la 2,22% pe an.

Așadar, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, reglemanra de OUG 19/2019, este de 1,08% pe an, acesta se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2021, în scădere față de cel publicat în urmă cu trei luni, care era de 1,25%

În anul 2019, a intrat în vgoare OUG 19/2019 care modifică modul în care se calculează rata creditelor în lei cu dobână variabilă. Așadar, această ordonanță a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), care se calculează trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Citeste si: Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie asta! Se schimbă legea! Acest lucru va fi complet interzis în România

Potrivit analiștilor piața calculatoarelor s-ar putea să își revină până la sfârșitul anului 2023

 

 

 

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”