Ultima ora! Măsuri radicale propuse de guvernul Cioloș în programul de guvernare: Certificatul verde obligatoriu pentru orice activitate

,
Certificatul verde

Certificatul verde obligatoriu pentru orice activitate.

[Sursa foto: PixaBay]

Autoritățile au decis să impună noi restricții, pentru a limita răspândirea virusului Covid-19. Ce măsuri vor fi luate în România?


In articol:

Guvernul Cioloș propune în programul de guvernare, care urmează să fie depus luni în Parlament, o serie de restricții pentru rezolvarea situației actuale din sistemul sanitar, dar și pentru a stimula oamenii să se vaccineze.

Certificatul verde

Certificatul verde ar urma să condiționeze atât accesul la evenimente și magazine, cât și demiterea angajaților care refuză să îl prezinte.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Medicul Beatrice Mahler a vorbit despre situația sensibilă cu care se confruntă spitalele COVID: „Lockdownul se impune pentru a salva vieți”

Ce măsuri vor fi luate în România?  

Cazurile de infectări cu coronavirus au crescut semificativ în România. Astfel, USR propune în programul de guvernare, făcut public duminică, o serie de măsuri pentru a limita răspâdirea virusului nemilos.

Așadar, autoritățile își doresc să impună obligativitatea certificatului verde la evenimente și magazine, dar și demiterea angajaților care refuză să îl prezinte. 

Programul de guvernare al USR prevede o serie de restricții pentru combaterea pandemiei în România. 

Acces în mall-uri doar cu certificat verde

Guvernul își dorește să reducă sau chiar să stopeze transmiterea virusului, astfel românii vor avea acces în mall-uri doar cu certificat verde. 

 

Mai mult, printre obiectivele prevăzute în programul de guvernare al USR se află şi reducerea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienţii care dezvoltă forme moderate/severe de boală, conform RomâniaTV.

Citeste si: Raed Arafat, atac la adresa antivacciniștilor: „Imaginaţi-vă că aceşti oameni sunt îmbrăcaţi în halat de chirurg, i-aţi lăsa să vă opereze?”

În acest context, USR vrea urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecţie civilă şi nu numai.

Se referă aici la solicitare de personal medical, medicamente, preluare pacienţi ATI. 

Iată planul de măsuri al USR pentru limitarea transmiterii:

"Limitarea evenimentelor sociale şi a activităţilor neesenţiale în spaţiu public închis în funcţie de evoluţia valului pandemic, condiţionat de prezentarea certificatului verde.

Limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).

Decalarea anului şcolar: vacanţă 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localităţile cu incidenţă sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităţilor.

Excepţie: învăţământul preşcolar şi primar, care continuă în format fizic.

Reluarea testării în şcoli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii şi personalul didactic şi auxiliar simptomatic sau contact.

Acces în spaţii închise neesenţiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde.

Citeste si: Certificatul verde COVID-19 a devenit obligatoriu la locul de muncă în Italia. Se aplică atât în sectorul public, cât și în cel privat

Măsurile de ridicare a restricţiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de incidenţă şi cu rata de vaccinare de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Acestea sunt proporţionale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauţii mai mari pentru activităţi cu număr mare de participanţi şi cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunţile, botezurile şi mai mici pentru activităţi cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferinţele, slujbele religioase cu număr redus de participanţi, evenimente culturale). Şcolile au prioritate, învăţământul preşcolar, primar şi pentru clasele terminale rămâne cu prezenţă fizică indiferent de incidenţă, iar pentru restul claselor trece online la incidenţă peste 6, cu excepţia situaţiilor în care un procent semnificativ din populaţia de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) şi peste 90% din cadrele didactice ale şcolii respective sunt vaccinate, situaţie în care se permite funcţionarea cu prezenţă fizică a tuturor claselor, scrie Mediafax. 

De asemenea, programul de guvernare al USR mai prevede şi o serie de măsuri pentru creşterea numărului de persoane vaccinate,  asigurarea accesului la servicii medicale pentru pacienţii non-COVID:

Decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic

Un pact naţional pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societăţii civile şi cultelor. În acest caz, programul prevede folosirea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaţilor din sistemul public şi pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea/ întreruperea contractului de muncă în caz de refuz.

Asigurarea accesului pacienţilor non-COVID la tratament: menţinerea funcţionării spitalelor în format mixt, pentru a asigura accesul pacienţilor nonCOVID la îngrijire medicală."

 

Citește-ne pe

Citește și:

Cum se va desfășura slujba de Crăciun în 2021. Certificatul verde ar putea fi introdus și în biserici până la finalul anului

Problemă la construcția mașinilor electrice: costurile sunt prea mari. Este o presiune uriașă

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Bilanț coronavirus 2 decembrie 2021: 1,149 de cazuri noi și 66 de decese 

Certificatul verde ar putea fi introdus la locul de muncă înainte să înceapă valul cinci al pandemiei! Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies