Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, în fiecare an, pe data de 20 iulie, pe Sfântul Prooroc Ilie. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri pe care oamenii, mai ales cei de la sate, le respectă cu strictețe pentru a nu-l mânia pe Sfânt. Ce riscă cei care nu fac ascultare?
Cine a fost Sfântul Prooroc Ilie?
Sfântul Ilie este unul dintre cei mai cunoscuți prooroci ai Vechiului Testament.
Potrivit Bibliei, Sfântul Ilie s-a născut cu 800 de ani înainte de Hristos în ținutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoți.
Certându-l pe Ahab pentru că acesta se închina la zei, Sfântul Ilie i-a spus: „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât când voi zice eu!”. Sfântul Ilie s-a retras pe malul râului Cherit.
Iar în urma lui, seceta şi foametea au cuprins toată ţara. Atunci s-a împlinit cuvântul lui Moise către iudei: „Cerurile tale, care sunt deasupra capului tău, să se facă aramă şi pământul de sub tine fier”. Căci Dumnezeu l-a ascultat pe Sfântul Ilie.La auzul acestor vorbe, Ahab a început să îl chinuie pe Sfânt cu scopul de a-l ucide. Dumnezeu l-a ascuns pe Sfântul Ilie într-o peșteră, unde acesta a fost hrănit de corbi.
După trei ani de secetă și foamete, poporul Israel și-a recunoscut greșeala și a început să i se roage lui Dumnezeu, iar atunci Ilie s-a rugat și a venit ploaia care a răcorit pământul și a scăpat populația de foamete.
Se spune că Sfântul Ilie a fost ridicat la cer într-un car de foc, fără să fi cunoscut moartea.
Începând cu anul 1913, Sfântul Ilie a fost declarat patronul și ocrotitorul aviatorilor.
Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie
În tradiția românească se spune că atunci când fulgeră și tună, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, trăsnesc copaci și case pentru că se spune că acolo unde lovește fulgerul se află un demon, iar Sfântul le vine de hac.
Tunetele care se aud din cer ar fi provocate de roțile carului și viteza cu care este trasă trăsura.Pe data de 20 iulie, se mănâncă primele fructe ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu pune în primejdie recoltele.
Potrivit tradiției creștine, de Sfântul Ilie este bine să împarți fructe apă, flori de câmp şi alimente neperisabile.
Tot în această zi, de Sfântul Ilie, femeile adună busuioc şi îl duc la biserică, așezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilașilor morţi devreme.
Conform superstițiilor românești, este bine ca în fiecare casă să existe o ramură de salcie, pentru ca oamenii să fie feriți de trăsnete.
Oamenii nu lucrează de ziua Sfântului, pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor.
De asemenea, pe data de 20 iulie, nu este bine să pleci la drum lung pentru că altfel îl mânii pe Sfânt și riști să fii trăznit de fulgere.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sf Ilie 2025: De ce nu este bine să consumi mere până la data de 20 iulie

De sărbătoarea Sfântului, vrăjitoarele adună plantele cu ajutorul cărora fac farmece, iar oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, știute fiind puterile nemărginite ale Sfintei Cruci în lupta cu diavolul.
Se spune că dacă plouă în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă.
Se mai spune din popor că dacă de Sfântul Ilie tună, merele și alunele vor fi viermănoase.
Astfel, pentru a nu-l mânia pe Sfântul Ilie de ziua sa, este bine să ții cont de aceste obiceiuri și tradiții, dar mai ales să ții cont și să nu pleci la drum lung pentru că riști ca Sfântul să se înfurie și să arunce cu fulgere asupra ta.