Toți românii trebuie să știe! De când redevine obligatoriu cardul de sănătate

Author: Luiza Stama
Actualizat: 31 ian 2021, 21:55
Cardul de sanatate redevine obligatoriu

Casă Națională de Asigurări de Sănătate a transmis luni, într-un comunicat că redevine obligatoriu cardul de sănătate. Consultațiile la distanță se mențin până la finalul anului.

Guvernul a aprobat prelungirea aplicabilității măsurilor în domeniul sănătății până la 31 decembrie 2020, ceea ce le permite românilor să beneficieze de consultații medicale la distanță, acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, fără validarea cardului de sănătate.După consultație, medicul va emite toate documentele necesare pacientului, inclusiv prescripțiile medicale, prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică.

Redevine obligatoriu cardul de sănătate

Pentru consultațiile efectuate la cabinet, cardul de sănătate este obligatoriu pentru validare, de la 1 octombrie.

Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem.

Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”
, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Citeste si: Ordinea în care apar simptomele coronavirusului. Ce trebuie să știi?

Citeste si: Card de sanatate expirat. Ce faci in cazul in care nu mai are valabilitate

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

Tot până la 31 decembrie 2020 s-a prelungit și termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:

- biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
- biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
- recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive- ce se depun/se transmit la casă de asigurări de sănătate;
- deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.

Pacientii cronici primesc in continuare prescriptiile medicale de la distanta

Printre măsurile al căror termen de valabilitate s-a prelungit se numără și posibilitatea că medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirmă sau modifică schemă de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

Anunț important pentru toți românii. Se schimbă buletinele! Când vor fi introduse cărțile de identitate electronice și cum vor arăta?

Citeste si: Diferentele dintre coronavirus, gripa si raceala. Cum stii ca esti infectat cu covid-19

Citeste si: Atentie mare! De ce NU trebuie sa arunci cardul de sanatate expirat

 

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies