Tocmai acum s-a aflat! Se schimba regulile privind acordarea concediilor medicale! Cum se va acorda indemnizatia de carantina?

,
concediu medical 2021
O serie de noi reguli referitoare la modul de acordare a concediilor medicale va intra in vigoare de la 1 august 2021[Sursa foto: unsplash.com]

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat o serie de noi reguli pentru acordarea concediilor medicale incepand cu 1 august 2021.


In articol:

Incepnad cu data de 1 august va fi introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical  in cazul in care persoanele cu boli obisnuite nu au capacitatea temporar de a munci, care prevede evaluarea starii de sanatate precum si urmarirea starii pacientilor de catre medicii de familie, prin realizarea unui plan de monitorizare a evolutiei afectiunii pacientilor.

Noi reglementari privind acordarea concediilor medicale de la 1 august 2021!

Potrivit unui comunicat CNAS, concediul medical pentru fiecare perioada de boala se va acorda in cel putin doua etape, pentru ca persoana in cauza sa isi poata recupera capacitatea de munca, precum si reinsertia socio-profesionala.

Astfel, medicii de familie vor putea acorda într-o prima etapa maxim 4 zile de concediu medical, iar limita maxima fiind de 7 zile pentru fiecare perioada de boala, respectiv 28 de zile pe intregul an. In vreme ce medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu limita maxima de 30/31 zile/luna si respectiv 90 de zile pe an.
De asemenea se mai mentioneaza in noile reglementari si faptul ca in cazul in care prima etapa a concediului medical se incheie intr-o zi nelucratoare, certificatul de concediu medical poate fi eliberat în continuare, in prima zi lucratoare urmatoare, pastrandu-se incadrarea in limitele mai sus mentionate.

concediu medical 2021
Incepand cu data de 1 august se va modifica mecanismul de acordare a concediilor medicale[Sursa foto: unsplash.com]

Totodata se precizeaza ca in cazul in care persoana asigurata nu se poate deplasa la cabinetul medicului de familie pentru a primi certificatul de concediu medical, medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu poate acorda consultatii la domiciliu sau prin telefon daca se preteaza.

Citeste si: ANUNȚUL care afectează milioane de români! Toate persoanele care vor să-și ia concediu medical trebuie să țină cont de asta. Intră în vigoare de la 1 august

Tot in cadrul noilor reglementari privind acordarea concediilor medicale, se precizeaza si urmatorul aspect, daca se intampla ca dupa

prima etapa a concediului medical, persoana asigurata sa nu se mai prezinte la medic pentru evaluarea starii de sanatate, precum si in cazul in ca starea pacientului este una favorabila, medicul curant sau cel de familie nu va mai acorda o prelungire a concediului medical, adica nu se va mai trece la etapa urmatoare.

Vor exista si cateva exceptii ce vor fi prevazute in noul mecanism de acordare a concediilor medicale de catre medicii de familie, precum:

"Medicii curanți nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli

cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A și pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital. De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.", potrivit comunicatului transmis de CNAS.

O alta regula care va intra în vigoare de la 1 august se referă la concediile pentru asistenta si ingrijirea medicala a copiilor.

„Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până la această dată”, se arata in acelasi comunicat al CNAS.

De asemenea se va acorda si o indemnizatie de carantina, pentru cei care intra in concediu de carantina, ce va fi suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.

„Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.
Noua reglementare conform căreia pacientul va fi monitorizat de medicul curant pe parcursul unui episod de boală reprezintă un efort suplimentar al medicilor, dar aduce beneficii celor aflați în incapacitate temporară de muncă și ajută la gestionarea corectă și eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a precizat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS, potrivit romaniatv.net

Citeste si: CONCEDIU medical 2021. Ce schimbări au apărut în acordarea concediilor medicale? Se dau amenzi mari!

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

ANUNȚUL care afectează milioane de români! Toate persoanele care vor să-și ia concediu medical trebuie să țină cont de asta. Intră în vigoare de la 1 august

Meteorologii avertizează: polei și vânt în 6 județe

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Vești proaste pentru români! Guvernul a respins prevederile legii pensiilor. Raed Arafat susține că trebuie respins un val de pensionări

CONCEDIU medical 2021. Ce schimbări au apărut în acordarea concediilor medicale? Se dau amenzi mari!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies