CONCEDIU medical 2021. Ce schimbări au apărut în acordarea concediilor medicale? Se dau amenzi mari!

,
schimbari concediu medical 2021
Schimbări în acordarea concediului medical 2021[Sursa foto: unsplash]

CONCEDIU medical 2021. Au fost introduse noi schimbări în ceea ce privește acordarea concediilor medicale. Autoritățile anunță amenzi mari pentru cei care încalcă legea.


In articol:

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, concediu medical 2021. Ce schimbări anunță autoritățile în acordarea concediilor medicale și plata indemnizațiilor? Modificări importante vor avea loc în următoarea perioadă.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, concediu medical 2021. Ce decizie au luat reprezentanții Guvernului?

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, concediu medical 2021. Guvernul dorește modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 care face referire la eliberarea concediului medical, dar și la indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Mai exact, reprezentanții Guvernului   vor să se asigure că angajatorul plătește corect concediul medical, dar și că angajații își iau concediu medical în baza unor motive reale. 

Principala schimbare în ceea ce privește acordarea concediului medical constă în faptul că persoana care dorește să obțină concediul medical nu mai este nevoită să meargă la sediul angajatorului pentru a obține o adeverință care să dovedească faptul că este angajat al instituiției. 

Citeste si: Câte zile de concediu medical se pot obține de la medicul de familie

ordonanta de urgenta concediu medical
Ordonanță de urgență privind acordarea concediului medical[Sursa foto: unsplash]

Amenzi concediu medical 2021. Ce riscă cei care încalcă legea?

În cazul persoanelor care au mai multe joburi, în momentul în care solicită eliberarea concediului medical, acestea trebuie să anunțe toți angajatorii că au intrat în concediu medical. Mai exact, o persoană nu poate figura în concediu medical la un anumit job, dar să lucreze la un altul. Cei care încalcă legea riscă o amendă de până la 2000 de lei.

Ordonanța de urgență privind acordarea concediului medical în 2021 prevede că angajatorul este obligat să plătească angajatului concediul medical. În cazul în care nu face acest lucru sau o face într-un mod incorect, angajatorul riscă o amendă cuprinsă între 3500 și 6000 de lei.

Având în vedere că au existat foarte multe cazuri în care medicii au acordat concedii medicale fără un motiv întemeiat, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență ca amenzile să crească și pentru cadrele medicale care sunt prinse că încalcă legea. Practic, medicii care oferă concedii medicale false pot fi sancționați cu o amendă în valoare de 6000 și până la 11.000 de lei.

Dacă până acum medicii doar acordau concediul medical, noua ordonanță de urgență impune ca medicul să urmărească starea de sănătate a pacientului pe toată durata concediului medical, în caz contrar, acesta se poate alege cu o amendă cuprinsă între 5000 și 10.000 de lei. Acest lucru înseamnă că medicul este obligat să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii, plan care va cuprinde atât indicații terapeutice, cât și igieno-dietetice. 

Citeste si: Care este durata maximă a concediului fără plată

 

Citește-ne pe

Citește și:

Va fi vai şi amar de viitorii pensionari. Rezultatele parţiale ale recensământului au scos la iveală cifre îngrijorătoare

Anunțul momentului pentru români! Toată lumea va avea acces la aceste date. Vestea a fost dată cu puțin timp în urmă

Ucrainenii au bombardat un pod vital pentru trupele rusești: nu își pot asigura legătura/ Video

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

UPDATE 25 IUNIE 2021: Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat - 25 iunie 2021

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies