Tichete culturale 2023: Tichetele culturale se vor majora din luna aprilie. Iată care este suma pe care o primesc românii

Author: Bianca Vidoi

Tichetele culturale se vor majora din luna aprilie

Sursa: PixaBay

Tichetele culturale primite de salariați de la angajatori își vor mări valoarea începând cu luna aprilie a anului 2023.

Un ordin al Ministerului Finanțelor anunțat vineri prezintă majorarea tichetelor culturale pe care salariații le primesc lunar și ocazional, astfel valoarea lor se va dubla în luna aprilie.

Citește și: Ajutoare sociale 2023: Cine va beneficia de Programul Incluziune și Demnitate Socială? Sunt alocate fonduri de 970 milioane de euro!

Tichetele culturale se vor majora din luna aprilie

Românii vor primi tichete culturale mai mari de la angajații lor, potrivit unui ordin ce s-a oficializat vineri, atunci când a apărut în Monitorul Oficial.

Acest ordine anunță o majorare a tichetelor culturale începând cu luna aprilie, astfel salariații vor primi maximum 200 de lei/lună, respectiv la maximum 400 de lei/eveniment. 

Valorile de care salariații beneficiau în al doilea semestru al anului 2022 sunt 190 de lei pentru cele acordate lunar și 380 de lei pentru cele acordate ocazional, aceste sume fiind primite până în luna martie a anului 2023, începând ca în luna aprilie să se majoreze sumele.

Și în semestrul al doilea din anul 2023, mai exact august și septembrie, salariații vor putea beneficia de tichete culturale majorate din partea angajatorilor. Valoarea nominală a unui bilet cultural este de 10 lei sau un multiplu de 10, fără a depăși 50 de lei. 

Bunurile și serviciile culturale ce pot fi plătite cu ajutorul tichetelor culturale sunt:

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

 

  • abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
  • cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format.

Citește și: DISCOVER EU: 35.000 de bilete gratuite pentru românii care călătoresc în Europa! Condiții pentru a primi un bilet gratuit

 

Ce date trebuie să conțină tichetele sociale

Tichetele culturale pe care salariații le primesc de la angajatorii săi sunt folosite de aceștia pentru plata bunurilor și serviciilor culturale.

Acest tichet cultural poate fi folosit doar dacă conține următoarele informații înscrise pe suportul electronic, acestea fiind: numele şi adresa emitentului, perioada de valabilitate a utilizării tichetului, interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute de lege, numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural.

DIABET sau CANCER? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază si ce riscuri sunt aduse sanatatii

De tichetele culturale pot beneficia următoarele categorii: instituțiile publice centrale și locale, operatorii economici, regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate și instituțiile financiare împreună cu cele de credit. 

Citește și: Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată. Câți bani vor primi părinții începând din luna octombrie 2022

Surse: avocatnet.ro, kfetele.ro