Tăticii trebuie să aduca obiceiuri sănătoase in viața lor pe măsură ce îmbătrânesc?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 iun 2023, 11:18

Dacă ar trebui să alegeți, ce vreti: un tată sănătos sau un tată bun? Studiile sugerează că bărbații aleg adesea să fie un tată bun în locul unui tată sănătos.

Sursa: PixaBay

Dacă ar trebui să alegeți, ce vreti: un tată sănătos sau un tată bun? Studiile sugerează că bărbații aleg adesea să fie un tată bun în locul unui tată sănătos.

Dacă ar trebui să alegeți, ce ați prefera să aveți: un tată sănătos sau un tată bun? Studiile sugerează că bărbații aleg adesea să fie un tată bun în locul unui tată sănătos.
Devenirea unui tată este o etapă majoră în viața unui bărbat, schimbând adesea modul în care gândește, de la a fi "concentrat pe mine" la "concentrat pe noi". Dar paternitatea poate schimba, de asemenea, modul în care bărbații își percep sănătatea.

Cercetările noastre au descoperit că tații pot vedea sănătatea nu în termeni de mers la medic sau de consum de legume, ci în modul în care își păstrează un loc de muncă, își întrețin familia, își protejează și își educă copiii și aparțin unei comunități sau rețele sociale.
În calitate de fondator și director al Centrului de Cercetare a Sănătății Bărbaților de la Universitatea Vanderbilt și ca bursier postdoctoral de la Colegiul Medical Meharry, studiem de ce bărbații trăiesc mai puțin decât femeile, atitudinile bărbaților cu privire la paternitate, cum să-i ajutăm pe bărbați să se angajeze într-un comportament mai
sănătos- precum și ce se poate face pentru a reduce riscul bărbaților de diabet de tip 2 și de boli de inimă.

Muncă, sex și sănătate

Lucrând cu bărbații pentru a încerca să-i determinăm să fie mai activi din punct de vedere fizic, să mănânce mai sănătos și să mențină o greutate sănătoasă, am constatat că pentru mulți dintre ei, propria sănătate fizică și mentală nu se află pe lista lor de priorități.

Am constatat că bărbații își tratează corpul ca pe un instrument de lucru. Sănătatea nu este întotdeauna importantă sau un aspect căruia să îi acorde prea multă atenție până când sănătatea precară nu le împiedică să meargă la serviciu, să facă sex sau să facă altceva important pentru ei. Aceste roluri și responsabilități sunt adesea modalitățile prin care se definesc pe ei înșiși ca bărbați și modul în care alții din viața lor le definesc valoarea.

Deși multe aspecte ale rolurilor de gen s-au schimbat, am constatat că mulți bărbați încă recunosc că sunt adesea definiți ca fiind buni sau de succes dacă au un loc de muncă plătit care le permite să aibă grijă de copii și de alte responsabilități. Tații aspiră, în general, să poată avea grijă de copiii lor, de soție, de parteneră sau de alte persoane dragi. Acest lucru poate însemna mai puțin somn, ore mai lungi la serviciu și mai puțin timp liber pentru hobby-uri și exerciții fizice.

Dorința de a fi un tată grozav îi poate motiva pe bărbați să se forțeze să muncească mai mult și mai mult decât ar fi crezut că este posibil, dar aceste alegeri pot avea un cost, în special dacă nu își fac timp și pentru a avea grijă de ei înșiși.
Am văzut dovezi de disperare, cum ar fi simptome depresive, faptul că au gânduri de sinucidere, consumul excesiv de alcool și de marijuana, în rândul adulților de 20 și 30 de ani.
Aceste comportamente tind să fie mai ridicate la bărbați în perioada în care aceștia tind să devină tați pentru prima dată. În concordanță cu acest model, rănile neintenționate și sinuciderea sunt principalele cauze de deces la bărbații din toate grupurile rasiale și etnice la vârsta de 20 și 30 de ani. Acest lucru nu este valabil și în cazul femeilor.
Până la vârsta de 45 de ani, bolile de inimă și cancerul sunt principalele cauze de deces pentru toate grupurile de bărbați. Aceste boli cronice pot fi prevenite, într-o oarecare măsură, dacă nu fumezi, mănânci alimente mai sănătoase și bei mai puțin alcool. De asemenea, îmbunătățirea somnului, statul mai puțin în șezut și mișcarea mai multă sunt comportamente importante pentru o stare de sănătate bună.
Mai degrabă decât să încercați să reîncepeți aceste comportamente după ce ați luat o pauză de la ele timp de mai mulți ani, studiile au constatat că este important să îi ajutați pe bărbați să păstreze comportamentele sănătoase ca parte a vieții lor pe măsură ce îmbătrânesc.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Motivația?

Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, este posibil ca ei să nu facă alegeri deliberate pentru a se angaja în comportamente mai puțin sănătoase, ci pur și simplu să facă acest lucru pentru că viața și mediul în care trăiesc fac ca alegerile nesănătoase să fie mai ușoare decât cele sănătoase. Factorii de decizie politică trebuie să se gândească la modul în care să facă mai ușor să facă alegeri sănătoase în viața de zi cu zi a bărbaților și să includă sănătatea în timpul pe care tații îl petrec cu copiii și familia sau la locul de muncă. Bărbații nu au acces egal la alimente sănătoase sau aceleași oportunități de a merge la medic, de a fi activi din punct de vedere fizic sau de a câștiga un salariu decent, și totuși, dacă sunt întrebați, toți doresc să fie sănătoși și să aibă o influență pozitivă asupra copiilor și familiilor lor.
Unde se încadrează în viețile ocupate și stresante ale taților faptul de a-și face timp pentru propria sănătate fizică și mentală? Am constatat că va fi diferit pentru fiecare tată, dar cei dragi trebuie să îi ajute să găsească o cale. Pe baza cercetării noastre, credem că familiile, în special femeile din viața bărbaților, pot juca un rol important în încurajarea taților să mănânce mai sănătos și să aibă mai multă grijă de sănătatea lor.
Soțiile, în special, oferă adesea sprijin emoțional, oferă sfaturi, facilitează mersul bărbaților la medic și promovează un comportament sănătos. Soțiile, fiicele și alte femei din viața taților sunt surse importante de informații despre sănătatea bărbaților și, adesea, joacă un rol esențial în a-i ajuta pe tați și pe alți bărbați să înțeleagă mai bine și să facă față stresului.
În timp ce sărbătorim tații, este important să recunoaștem că tații, în general, s-ar putea să nu plaseze sănătatea în topul priorităților lor. Mulți tați se sacrifică cu plăcere pentru a-și vedea copiii fericiți, în siguranță și cu succes. Problema este că, dacă tații se gândesc doar la aceste obiective, propria lor sănătate poate avea adesea de suferit.

Citește și: Cum sa ai grija de sanatatea ta vara? Asa te protejezi mai bine!

Citește și: Factorul tătic: Cum sprijină tații dezvoltarea copiilor?

Citește și: Tăticii trebuie să aduca obiceiuri sănătoase in viața lor pe măsură ce îmbătrânesc?

 

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!