Starea de alerta este neconstitutionala? Avocatul Poporului a atacat legea care aproba starea de alerta

,

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională legea care aprobă starea de alertă, pe motiv că intervenția Parlamentului asupra unui act al Guvernului, emis în aplicarea unei legi, aduce atingere principiului separației puterilor în stat.


In articol:

Mai mulți parlamentari au atras atenția asupra faptului că Parlamentul nu poate încuviința o Hotărâre de Guvern, pentru că se încalcă principiul separației puterilor în stat.

”I ntervenţia Parlamentului asupra unui act al Guvernului, emis în aplicarea unei legi, aduce atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, se scrie în

documentul emis către Curtea Constituțională.

Potrivit instituției Avocatului Poporului, există câteva articole în Legea 55/ 2020 care au un viciu de constituționalitate. Avocatul crede că dispozițiile menționate nu sunt constituționale:

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la câteva articole din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale, întrucât, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională”, a transmis Avocatul Poporului.

" Parlamentul a eliminat Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie, şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul”.

Avocatul Poporului mai spune că tot neconstituțională e și nesocotirea dispozițiilor constituționale ce reglementează raportul Parlamentului cu Guvernul. O altă critică de neconstituționalitate se referă la trimiterile din cuprinsul legii la norme legale inexistente în fondul activ al legislației (art. 65, art. 66, art. 67).

Astfel, prevederile adoptate în acest mod, şi anume prin trimitere la norme legale inexistente, aduc atingere dispoziţiilor art.

1 alin. (5) din Constituţie, în privinţa clarităţii şi previzibilităţii legii”

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a atras atenția asupra faptului că se încalcă legea prin încuviinţarea unei Hotărâri de Guvern în Parlament. Şi Victor Ponta a vorbit despre faptul că o HG nu se încuviinţează în Parlament.

Citeste si: Cum sa iti recuperezi banii din amenda de nerespectare a ordonantei militare, daca ai platit deja

Citeste si: Plata 100% pentru cei aflati in incapacitate de munca din cauza coronavirusului. Solicitarea Avocatului Poporului

Citeste

si: Pensiile speciale nu se anuleaza! Decizia CCR

 

Citește-ne pe
Citește și:

Daniel Sharman a luat lectii de scrima pentru rolul lui Lorenzo de Medici

G7 AVERTIZEAZĂ Rusia: 'Să pună capăt provocărilor de la la frontierele Ucrainei'

Ana Porgras rupe tăcerea! Motivul real pentru care a fost propusă de Jador și eliminată de la Survivor România

Coronavirus Romania. Cel mai mare numar de imbolnaviri noi raportate in ultimele trei saptamani. Bilantul

Bolile din corp se pot citi pe fata si pe piele. Semnele la care trebuie sa fii atent

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies