Cum sa iti recuperezi banii din amenda de nerespectare a ordonantei militare, daca ai platit deja

Dacă ai fost amendat în ultimele săptămâni pentru nerespectarea ordonanţelor militare, trebuie să te adresezi instanţei, care va avea obligaţia să anuleze procesul-verbal.


In articol:

Şi dacă ai apucat să plăteşti, îţi poţi recupera banii, cu aceeaşi condiţie. Amenzile au fost majorate prin intermediul OUG nr. 34/2020, act normativ declarat neconstituţional, miercuri, de CCR.

Ce amenzi au fost declarate neconstitutionale

Curtea Constituţională (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea OUG nr. 34/2020. Judecătorii Curţii au decis că actul normativ care a majorat chiar şi de 20 de ori cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice, de la începutul lunii aprilie, este neconstituţional în ansamblul său.

Tot neconstituţional este şi art 28 din OUG nr. 1/1999, cea care stabileşte sancţiunile pentru cei care nu respectă măsurile stabilite pe perioada stării de urgenţă şi prevederile ordonanţelor militare

Astfel, toate persoanele amendate în această perioadă trebuie să formuleze o plângere la judecătorie.

Adrian Cuculis, avocat: Toţi cei care au primit acele amenzi au posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată. Şi cei ce au plătit deja amenda îşi vor putea recupera banii plătiţi, atât timp cât contestă procesul-verbal de contravenţie.

Teoretic, amenzile majorate mai pot fi aplicate de poliţişti până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Specialiştii le recomandă cetăţenilor să fie prudenţi.

Adrian Cuculis, avocat: Toţi cei care au de gând să încalce ordonanţele militare să se abţină, pentru că este important ca tot efortul acesta susţinut de două luni de zile să fie continuat în aşa fel încât să poată fi ridicate restricţiile.

Deciziile CCR sunt generale şi obligatorii odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial. Potrivit Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale îşi pierd efectele juridice la 45 de zile de la momentul publicării deciziei, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun prevederile neconstituţionale în acord cu deciziile CCR. La expirarea acestui termen şi în lipsa modificărilor, prevederea declarată neconstituţională îşi pierde complet efectele juridice.

Până în prezent au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă. Marcel Vela a anunţat la începutul lunii mai că suma totală a amenzilor este de 120 de milioane de euro (600 de milioane de lei).

Din 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: cel puţin 2.000 lei şi cel mult 20.000 lei, faţă de valoarea minimă de 100 de lei şi cea maximă de 5.000 de lei, cât erau până atunci, scrie Mediafax.

Citeste si: Amenzile in timpul starii de urgenta, decizie periculoasa. Ce spune Raluca Turcan despre decizia CCR

Citeste si: Cati bani s-au strans din amenzi pentru nerespectarea ordonantelor militare si ce se va face cu ei

Citeste si: Se dau amenzi uriase! Ce restrictii trebuie respectate de 1 mai. Avertizment dur de la Politia Capitalei

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate