Spitalele nu mai fac față! România, la un pas de scenariul prevăzut în caz de dezastre

Autor: Diana Tilă

Țara noastră mai face un pas spre un scenariu prevăzut în caz de dezastre, pentru că spitalele nu mai fac față valului de îmbolnăviri.

Noul coronavirus s-a răspândit cu repeziciune, infectările cu virusul nemilos crescând de la o zi la alta. Spitalele au ajuns în prag de colaps, iar locurile la ATI aproape au dispărut. Mai mult, cadrele medicale au început să cadă și ele în fața bolii. 

Este avertizarea autorităților medicale, transmisă în ziua în care România înregistrează un sumbru record: 104 români au fost secerați de Covid, în ultimele 24 de ore.

Sunt victime și printre cei care luptă în prima linie. Două asistente și un pompier, au murit de luni până marți, răpuși de Covid-19.

Două asistente și un pompier, au murit

Sirenele au cântat a jale în toate unităţile de pompieri din Vâlcea în memoria lui Romeo Banu, răpus de Covid. Avea doar 46 de ani. 

Dan Pascariu, şef ISU Vâlcea: „Cu toate eforturile depuse de medicii din UPU, aseară, la ora 20, a fost declarat decesul”.

Pompierul a fost confirmat cu Sars-Cov-2 pe 13 octombrie. Nu avea comorbidități, şi făcea sport. A preferat să se izoleze acasă, dar starea lui s-a agravat. Acum o săptămână a fost internat la boli infecţioase unde și-a dat ultima suflare.

În aceeași zi, asistenta Cecilia Dina a murit marți dimineaţă după ce a luptat cu boala zile în şir la ATI. Avea 48 de ani.

Colega ei, asistentă şefă, infectată şi ea,  trage un semnal de alarmă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: O adolescenta de 14 ani a descoperit un tratament care ar putea opri pandemia de coronavirus

„Ne gândeam cât de nedreaptă este viața. A salvat mulţi oameni, nu pot să vă spun cu ce dedicație. Din păcate, pierdem oameni. Ar trebui cineva să ne protejeze, ca să putem să salvăm vieți. Din păcate, picăm și noi unul câte unul”, a spus medicul.

Până în prezent, 33 de medici şi asistente au fost răpuşi de Covid-19. Aproape 6.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost infectaţi.

În ultimele 24 de ore, 104 oameni au murit. 4.724 de persoane au aflat că sunt infectate. Iar la terapie intensivă sunt 824 de pacienţi. Toate aceste cifre cer noi măsuri din partea autorităţilor.

Soluțiile lui Raed Arafat

„Noi nu mai vorbim de epidemiologie aici. Încet-încet, intrăm în logica medicinei de dezastre. Care trebuie un menagement diferit. Am trei pacienţi, am posibilitatea să asigur tratementul pentru unul maxim, pe care din cei trei îl pun pe pat şi caut paturi pentru ceilalţi doi.

Asta e situaţia cu care o să ne confruntăm în sistem”,  a declarat secretarul de stat.

Citeste si: Încă 500 de școli au trecut în scenariul roșu. Situația unităților de învățământ din țară

Săptămâna aceasta, guvernul va da o ordonață de urgenţă care va permite angajarea medicilor şi asistentelor fără examen. 

„Toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, urgenţă, epidemiologie, infecţioasă, radiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, de a crea o forţă de lucru, de a-i trimite acolo unde e nevoie, prin detaşare”,  a mai declarat el.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!