Somnul neregulat poate fi dăunător pentru inimă, potrivit unui studiu!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 feb 2023, 08:59

Atunci când nu dormiți suficient de bine, consecințele pe termen scurt sunt vizibile - poate că sunteți distrași la serviciu sau irascibili cu cei dragi!

Sursa: PixaBay

Atunci când nu dormiți suficient de bine, consecințele pe termen scurt sunt vizibile - poate că sunteți distrași la serviciu sau irascibili cu cei dragi!

Atunci când nu dormiți suficient de bine, consecințele pe termen scurt sunt vizibile- poate că sunteți distrași la serviciu sau irascibili cu cei dragi.

Dar, în fond, modelele de somn neregulate și de calitate slabă ar putea crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în Journal of the American Heart Association.
"Acest studiu este una dintre primele investigații care oferă dovezi ale unei legături între durata neregulată a somnului și sincronizarea neregulată a somnului și ateroscleroza", a declarat autorul principal al studiului, Kelsie Full, profesor asistent de medicină în cadrul diviziei de epidemiologie
de la Vanderbilt University Medical Center din Nashville.

Ce arata studiile

Ateroscleroza reprezintă acumularea de plăci în artere, potrivit American Heart Association. Această placă este alcătuită din colesterol, substanțe grase, deșeuri celulare, calciu și fibrină, un agent de coagulare a sângelui. Pe măsură ce placa se acumulează, pereții vaselor de sânge se îngroașă, ceea ce reduce fluxul sanguin și, prin urmare, diminuează cantitatea de oxigen și

alte substanțe nutritive care ajung în restul corpului. Ateroscleroza poate duce la afecțiuni cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, angină pectorală, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și boli ale arterelor carotide sau periferice.
Somnul deficitar- inclusiv calitatea slabă, cantitatea anormală și somnul fragmentat- a mai fost legat de bolile cardiovasculare și de decesele legate de bolile cardiovasculare, dar se știa mai puțin despre asocierile specifice dintre regularitatea somnului și ateroscleroză.

Autorii și-au propus să afle mai multe despre această relație analizând somnul adulților mai în vârstă- cu vârsta medie de 69 de ani- care au participat la Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, un studiu de cohortă longitudinal conceput pentru a investiga prevalența și evoluția și factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Mai mult de 2.000 de participanți au fost recrutați între 2000 și 2002 din Minnesota, Maryland, Illinois, Carolina de Nord, California și statul New York.
În timpul evaluărilor de somn efectuate între 2010 și 2013, participanții au ținut un jurnal de somn timp de șapte zile consecutive și au purtat un ceas de mână care a urmărit istoricul somnului și al trezirii. De asemenea, participanții au fost supuși unui studiu de somn la domiciliu pentru a măsura respirația, etapele de somn, trezirea în timpul nopții și ritmul cardiac.
După ce sănătatea cardiovasculară a participanților a fost evaluată în același interval de timp, cercetătorii au descoperit că cei cu durate neregulate ale somnului- cele care variau de la 90 de minute la mai mult de două ore într-o săptămână- aveau de aproximativ 1,4 ori mai multe șanse de a avea scoruri ridicate ale calciului coronarian în comparație cu cei cu durate de somn mai constante. Primul grup a fost, de asemenea, mai predispus să aibă placă carotidiană și rezultate anormale la un test de evaluare a rigidității vaselor de sânge.
"Aceste rezultate sugerează că menținerea unor durate de somn regulate sau obișnuite, sau dormitul aproape de aceeași cantitate totală de timp în fiecare noapte", a spus Full, "poate juca un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare".

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Somnul și riscul cardiovascular

Deoarece calitatea somnului și ateroscleroza au fost măsurate în același timp, cercetătorii nu au putut evalua sau dovedi dacă somnul neregulat a cauzat această afecțiune- ei au găsit doar o asociere între cele două.
Rezultatele studiului publicat miercuri s-ar putea datora atât unei legături directe între somn și inimă, cât și altor factori legați de stilul de viață.
"Persoanele cu mai puțin somn sau cu tipare neregulate tind să aibă tipare mai puțin sănătoase în alte stiluri de viață (cum ar fi dieta și activitatea fizică)", a declarat prin e-mail Dr. Donald Lloyd-Jones, președintele departamentului de medicină preventivă de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago. Lloyd-Jones nu a fost implicat în acest studiu.
"Somnul este esențial pentru ca inima să se poată odihni, deoarece atunci este momentul în care ritmul cardiac încetinește și tensiunea arterială scade în mod normal", a adăugat el. "Fără această odihnă regulată, inima și sistemul vascular sunt stresate în timp".
Orice întrerupe somnul unei persoane ar putea duce la schimbări care afectează inima, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver. Freeman nu a fost implicat în cercetare.
"Somnul întrerupt- în special (la) cei cu apnee în somn- eliberează de obicei catecolamine precum adrenalina, care poate face tot felul de lucruri dacă este o problemă cronică", a spus Freeman. Întreruperile de somn pot fi, de asemenea, un semn de stres crescut sau de anxietate, a adăugat el. Cu toate acestea, constatările studiului au fost făcute la participanți fără antecedente de boli cardiovasculare, așa că toată lumea ar trebui să ia aminte, a spus Lloyd-Jones.
"Somnul contează pentru noi toți", a adăugat el. "Este o parte importantă a abordării Life's Essential 8 pentru optimizarea sănătății cardiovasculare- care poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerelor, a demenței și a multor alte boli cronice ale îmbătrânirii."

Simulare Evaluare Nationala 2023: Subiecte Română. Examenul pentru clasa a 8-a începe azi

Citește și: Un aparat obișnuit de la salonul de manichiură poate cauza cancer?

Citește și: Care este cea mai sănătoasă pâine de mâncat?

Citește și: Nu lenea este motivul pentru care procrastinezi. Aceasta este!

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.