Nu lenea este motivul pentru care procrastinezi. Aceasta este!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 ian 2023, 10:06

Dacă ești blocat în ceea ce pare a fi un ciclu nesfârșit de amânare, vinovăție și haos, s-ar putea să te întrebi: "De ce sunt atât de leneș?"

Sursa: PixaBay

Dacă ești blocat în ceea ce pare a fi un ciclu nesfârșit de amânare, vinovăție și haos, s-ar putea să te întrebi: "De ce sunt atât de leneș?"

Dacă ești blocat în ceea ce pare a fi un ciclu nesfârșit de amânare, vinovăție și haos, s-ar putea să te întrebi: "De ce sunt atât de leneș?" sau "De ce nu pot să mă

adun?".
Dar, în ciuda percepției comune, lenea nu este, de obicei, motivul din spatele procrastinării, a declarat Jenny Yip, psiholog clinician și director executiv al Little Thinkers Center din Los Angeles, care ajută copiii cu probleme academice. "Lenea este de genul: "Nu am absolut nicio dorință de a mă gândi măcar la asta". Procrastinarea este: 'Mă deranjează să mă gândesc la asta'. Și, prin urmare, îmi este greu să fac treaba'.'.
Este o mare diferență."
Să știi de ce procrastinezi și să înveți cum să o combați sunt singurele modalități de a-ți schimba comportamentul, potrivit experților.
Ai putea fi perfecționistul, visătorul, îngrijoratul sau sfidător- toate acestea sunt stiluri de procrastinare pe care Sapadin le enumeră în cartea sa. Deși aceste tipuri de procrastinare nu sunt diagnostice specifice și nu sunt susținute de cercetări, "sunt tipuri psihologice sau motive pentru care cineva ar putea procrastina",
a declarat Yip, care este, de asemenea, profesor asistent clinic de psihiatrie la Școala de Medicină Keck a Universității din California de Sud.
Procrastinarea poate avea consecințe practice, cum ar fi rămânerea în urmă la locul de muncă, nereușita de a atinge obiectivele personale sau de a tăia de pe lista de lucruri de făcut comisioane precum cumpărăturile sau trimiterea unei scrisori. Dar există și efecte emoționale sau mentale.
Ea a fost asociată cu depresia, anxietatea și stresul, somnul slab, activitatea fizică inadecvată, singurătatea și dificultățile economice, potrivit unui studiu realizat în ianuarie pe mai mult de 3.500 de studenți.
Faptul că știți de ce amânați poate să vă facă să vă conștientizați, dar tot aveți nevoie de strategii pentru a renunța la acest obicei. "Altfel, vom continua să repetăm lucrurile", a spus Saripalli. "Strategia pe care o vei folosi pentru a învinge procrastinarea se va schimba în funcție de scopul pe care procrastinarea îl servește pentru tine."
Iată cum să explorați ce tip de procrastinator ați putea fi- deși nu uitați, este foarte posibil să întruchipați mai mult decât trăsăturile unui singur tip.

Perfecționistul și îngrijorătorul

Un procrastinator este, de obicei, un perfecționist, a spus Yip. "Pentru că perfecționistul are nevoie ca lucrurile să fie făcute perfect- toți T-urile încrucișate și Is punctate- este nevoie de o cantitate insurmontabilă de efort. Și dacă (ei) nu au un plan despre cum să ducă la bun sfârșit această sarcină, atunci perfecționistul se va pierde."
Îngrijorătorii au tendința de a fi indeciși și de a depinde de alții pentru sfaturi sau reasigurări înainte de a lua inițiativa pe cont propriu. De asemenea, au o rezistență ridicată la schimbare, preferând siguranța celor cunoscute. Atât perfecționiștii, cât și îngrijorătorii ar putea amâna începerea sarcinilor din cauza fricii de eșec sau de critici, a declarat Itamar Shatz, cercetător la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
Provocă aceste convingeri și comportamentul tău recunoscând că standardele perfecționiste sunt nerealiste, a spus Shatz. "Înlocuiți-le cu standarde care sunt în schimb suficient de bune, acordându-vă în același timp permisiunea de a face unele greșeli", a adăugat el.
Evitați gândirea de tipul "totul sau nimic" și acordați-vă o limită de timp pentru finalizarea unei sarcini. (Și apoi respectați această limită de timp- nu renunțați pur și simplu dacă nu o respectați!).

Citește și: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta

Visătorul

Un procrastinator "visător" nu-i plac detaliile logistice de bază, adesea necesare pentru a duce la bun sfârșit proiectele, a spus Saripalli. "Le place să aibă idei", a adăugat ea. "Aceste lucruri sunt distractive. Este oarecum dificil sau plictisitor să execuți apoi aceste viziuni".
Visătorii s-ar putea, de asemenea, să se considere ca fiind persoane pentru care soarta va interveni, făcând ca munca proactivă și eficiența să pară inutile. Și, la fel ca un perfecționist, un visător ar putea dori întotdeauna ceva mai bun, a spus Yip. Antrenați-vă să faceți diferența între vise și obiective și abordați obiectivele cu șase întrebări: ce, când, unde, cine, de ce și cum. Schimbați "în curând" sau "într-o zi" cu momente specifice. Scrieți-vă planurile într-o cronologie, specificând fiecare pas.

Sfidarea

Persoanele cu procrastinare sfidătoare au tendința de a vedea viața în termenii a ceea ce se așteaptă sau le cer alții să facă, nu a ceea ce își doresc. Acest pesimism le diminuează motivația de a finaliza sarcinile.
Dacă aveți această mentalitate, găsiți modalități pozitive de a vă simți în control, a spus Shatz. Străduiește-te să acționezi mai degrabă decât să reacționezi și încearcă să lucrezi cu o echipă sau cu un supervizor, nu împotriva lor.
"Dacă ceva nu vă convine, în loc să fiți pasiv agresiv în legătură cu acest lucru, recunoașteți ce funcționează sau nu și apoi purtați o conversație cu cel care vă dă această sarcină", a spus Yip. "De obicei, contestatarii nu se simt echipați pentru a purta aceste conversații cu cei pe care îi consideră figuri de autoritate sau nu cred că purtarea acestor conversații le-ar aduce vreun beneficiu sau un rezultat pozitiv.... Acest lucru nu este neapărat adevărat".

50 citate motivaționale ca să te ridici de jos și să îți urmezi visele

Citește și: Un tip de activitate fizică protejează creierul mai mult decât altele!

Citește și: 7 Metode de gestionare a stresului- Afla ce te poate ajuta!

Citește și: Sfaturi pentru somn: 6 pași pentru un somn mai bun!

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”