Un tip de activitate fizică protejează creierul mai mult decât altele!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 ian 2023, 09:59

Cum ar fi dacă ai putea să te uiți la toate lucrurile pe care le faci zilnic și să știi care sunt cele care îți vor ajuta sau afecta cel mai bine creierul?

Sursa: PixaBay

Cum ar fi dacă ai putea să te uiți la toate lucrurile pe care le faci zilnic și să știi care sunt cele care îți vor ajuta sau afecta cel mai bine creierul?

Cum ar fi dacă ai putea să te uiți la toate lucrurile pe care le faci zilnic- să mergi dintr-o cameră în alta, să pregătești o prezentare la birou, să alergi în sus

și în jos pe scări pentru a aduce rufele împăturite sau să faci jogging în jurul blocului- și să știi care sunt cele care îți vor ajuta sau afecta cel mai bine creierul?
Un nou studiu a încercat să răspundă la această întrebare prin fixarea unor monitoare de activitate pe coapsele a aproape 4.500 de persoane din Regatul Unit și prin urmărirea mișcărilor lor timp de 24 de ore, timp de șapte zile.
Cercetătorii au examinat apoi modul în care comportamentul participanților le-a afectat memoria pe termen scurt, capacitatea de rezolvare a problemelor și abilitățile de procesare.
Iată care sunt veștile bune: Persoanele care au petrecut "chiar și cantități mici de timp în activități mai viguroase- chiar și 6-9 minute- în comparație cu statul jos, dormitul sau activitățile blânde au avut scoruri mai mari la cogniție", a declarat autorul studiului, John Mitchell, doctorand al Consiliului de
Cercetare Medicală de la Institutul de Sport, Exercițiu și Sănătate de la University College London, într-un e-mail.

Ce ajuta?

Activitatea fizică moderată este definită în mod obișnuit ca fiind mersul pe jos sau cu bicicleta în ritm alert sau alergatul pe scări în sus și în jos. Mișcarea viguroasă, cum ar fi dansul aerobic, joggingul, alergarea, înotul și mersul pe bicicletă în sus pe un deal,

vă va crește ritmul cardiac și respirația.
Studiul, publicat luni în Journal of Epidemiology & Community Health, a constatat că efectuarea a puțin mai puțin de 10 minute de efort moderat sau viguros în fiecare zi a îmbunătățit memoria de lucru a participanților la studiu, dar a avut cel mai mare impact asupra proceselor executive, cum ar fi planificarea și organizarea. Îmbunătățirea cognitivă a fost modestă, dar pe măsură ce s-a petrecut timp suplimentar făcând exerciții mai energice, beneficiile au crescut, a spus Mitchell.
"Având în vedere că nu monitorizăm cogniția participanților pe parcursul mai multor ani, s-ar putea ca acest lucru să fie pur și simplu faptul că acele persoane care fac mai multă mișcare tind să aibă o cogniție mai bună în medie", a spus el. "Cu toate acestea, da, ar putea, de asemenea, să implice faptul că chiar și schimbările minime în viața noastră de zi cu zi pot avea consecințe în aval asupra cogniției noastre".
Steven Malin, profesor asociat în cadrul departamentului de kinesiologie și sănătate de la Universitatea Rutgers din New Jersey, a declarat că studiul oferă o nouă perspectivă asupra modului în care activitatea interacționează cu comportamentul sedentar, precum și cu somnul.
"Înțelegerea interacțiunii dintre somn și diverse activități fizice nu este adesea examinată", a declarat Malin, care nu a fost implicat în noul studiu.
În timp ce studiul a avut unele limitări, inclusiv lipsa cunoștințelor despre sănătatea participanților, constatările ilustrează modul în care "acumularea modelelor de mișcare într-o zi, o săptămână sau o lună este la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă, decât a ieși afară pentru o singură sesiune de exerciții fizice", a spus el.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Un declin al cogniției

Au existat și vești proaste: Petrecerea mai mult timp dormind, stând jos sau angajat doar în mișcare ușoară a fost legată de un impact negativ asupra creierului. Studiul a constatat că cogniția a scăzut cu 1% până la 2% după ce s-a înlocuit o porțiune echivalentă de activitate fizică moderată sau viguroasă cu opt minute de comportament sedentar, șase minute de intensitate luminoasă sau șapte minute de somn. "În cele mai multe cazuri, am arătat că doar 7 până la 10 minute mai puțin MVPA (activitate fizică moderată până la viguroasă) a fost dăunătoare", a spus Mitchell.
Această schimbare este doar o asociere, nu o cauză și efect, din cauza metodelor observaționale ale studiului, a subliniat Mitchell.
În plus, concluziile studiului privind somnul nu pot fi luate ca atare, a spus el. Un somn de bună calitate este esențial pentru ca creierul să funcționeze la performanțe maxime.
"Dovezile privind importanța somnului pentru performanța cognitivă sunt puternice", a spus Mitchell, "însă există două avertismente majore. În primul rând, somnul excesiv poate fi legat de o performanță cognitivă mai slabă.
"În al doilea rând, calitatea somnului poate fi chiar mai importantă decât durata. Dispozitivele noastre cu accelerometru pot estima cât timp au dormit oamenii, dar nu ne pot spune cât de bine au dormit."
Trebuie efectuate studii suplimentare pentru a verifica aceste constatări și pentru a înțelege rolul fiecărui tip de activitate. Cu toate acestea, a spus Mitchell, studiul "evidențiază modul în care chiar și diferențele foarte modeste în mișcarea zilnică a oamenilor- mai puțin de 10 minute- sunt legate de schimbări destul de reale în sănătatea noastră cognitivă".

Citește și: Top 5 Strategii de remotivare in munca! Afla ce te poate ajuta

Când pică Buna Vestire în 2023: De Blagoveștenie este sărbătorită și Ziua Cucului. Tradiții și obiceiuri

Citește și: 8 sfaturi de alimentație sănătoasă pentru sănătatea mintală!

Citește și: Top 10 moduri de a avea grijă de sănătatea ta mentală!

 

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.