Care este cea mai sănătoasă pâine de mâncat?

Author: Bogdan Frațilă

Unul dintre alimentele pe care mulți oameni urăsc să le iubească este pâinea. Are un gust atât de bun, dar din punct de vedere nutrițional, este atât de rea!

Sursa: PixaBay

Unul dintre alimentele pe care mulți oameni urăsc să le iubească este pâinea. Are un gust atât de bun, dar din punct de vedere nutrițional, este atât de rea!

Unul dintre alimentele pe care mulți oameni urăsc să le iubească este pâinea.

Are un gust atât de bun, dar adesea primim mesaje că, din punct de vedere nutrițional, este atât de rea. Există diete întregi axate pe eliminarea pâinii și a altor carbohidrați și pe rușinarea persoanelor care le mănâncă, a declarat Natalie Mokari, dietetician cu sediul în Charlotte, Carolina de Nord.
"Văd o mulțime de clienți care cred că nu ar trebui să mănânce pâine, ceea ce este trist pentru mine, deoarece pâinea este o sursă
excelentă de cereale integrale", a spus ea.
Da, este adevărat: pâinea poate face parte dintr-o dietă echilibrată, iar carbohidrații sunt cruciali pentru o sănătate bună, a spus ea. Ar putea fi o idee bună să consumați două-trei porții zilnice de cereale integrale, care pot fi găsite în pâine, deoarece acestea pot preveni diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerele colorectal, pancreatic și gastric, potrivit unui studiu din 2017.

"Avem nevoie de carbohidrați pentru a funcționa", a spus Mokari. "Carbohidrații sunt hrana creierului. Dacă observați, ori de câte ori nu aveți carbohidrați, vă simțiți foarte leneși, s-ar putea să aveți ceață cerebrală, pur și simplu nu aveți la fel de multă energie."
Dacă sunteți în căutarea celei mai sănătoase pâini, există mulți factori de luat în considerare, cum ar fi ce fel de pâine cumpărați, ce mâncați cu ea și cât de echilibrată
este relația dumneavoastră cu ea, a spus Mokari.

Sunt sănătoase pâinea de grâu, albă și cea cu aluat vegetal?

Există un tip de pâine care este mai hrănitoare decât celelalte? Depinde de ceea ce căutați.
"Este important să vă definiți obiectivele de sănătate", a declarat Steph Grasso, dietetician și creator TikTok cu sediul în Washington, DC. "Ce înseamnă sănătos?"
Pâinea de grâu oferă mai multe vitamine, cereale integrale și fibre și are un impact mai puțin negativ asupra glicemiei, ceea ce poate fi util pentru persoanele care au rezistență la insulină, a spus Mokari. Dar unii oameni au pur și simplu o preferință puternică pentru pâinea albă, iar pentru ei, Mokari spune să meargă pentru ea.
"Dacă o descompuneți și puneți etichetele una lângă alta, nu sunt chiar atât de diferite", a spus ea.
Pentru cei care au preocupări legate de sănătatea intestinală sau care doresc să capteze gustul pâinii albe fără același nivel de rafinare, ea a sugerat să încerce aluatul acru. Pământul de secară este fermentat, un proces care poate fi de ajutor pentru microbiomul intestinal, iar dacă ceea ce aveți este cu adevărat un aluat de secară fermentat lent, este posibil să puteți digera glutenul mai ușor.
Dincolo de tipul de pâine, Mokari a recomandat să vă uitați la modul în care este făcută. Căutați ingrediente simple, cum ar fi făină, apă, sare și drojdie, a spus ea, mai ales pentru că este ușor să strecurați niveluri mai ridicate de zahăr și sodiu în produsele de panificație. Dacă sunteți în căutarea mai multor fibre, cerealele integrale sunt calea de urmat, a spus Grasso. Pentru a evita etichetele înșelătoare, verificați lista de ingrediente- primul cuvânt ar trebui să fie "integral" dacă este într-adevăr pâine din cereale integrale, a adăugat ea.
Pentru un plus de fibre, căutați pâine cu semințe în crustă, a spus Grasso.
Și, dacă este posibil, cumpărarea de la brutăriile locale vă poate ajuta să găsiți pâine proaspătă, de bună calitate, cu ingrediente simple, a sfătuit ea. Ce zici de pâinea dietetică sau cu conținut scăzut de carbohidrați? Mokari nu este un fan. De obicei, acestea au mai multe ingrediente adăugate și inutile pentru a le da un gust mai bun, a spus ea.
"Dar respect dorințele oamenilor dacă aceștia simt cu adevărat că o pâine cu conținut scăzut de carbohidrați este cea mai bună pentru ei", a spus ea.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Adăugați lipide și proteine sănătoase în pâinea dvs.

Rareori oamenii mănâncă doar pâine de una singură, așa că este important să vă gândiți la nutriția întregii mese. Dacă sunteți îngrijorat de glicemia din sânge, pâinea poate face parte dintr-o masă echilibrată dacă adăugați grăsimi și proteine sănătoase, a spus Mokari. Carbohidrații precum cei din pâine vă pot oferi o lovitură rapidă de energie care se prăbușește dacă sunt consumați singuri, dar adăugarea de proteine și grăsimi vă ajută să vă mențineți ritmul susținut, a spus Grasso.
"Fie că este vorba de pâine integrală sau albă, voi încuraja pe cineva să aibă întotdeauna o proteină și o grăsime cu ea", a adăugat Mokari. De exemplu, dacă pregătiți micul dejun, încercați să asociați pâinea prăjită cu ouă, avocado sau unt de arahide, a adăugat ea. Pentru prânz, sandvișurile sunt subestimate pentru capacitatea lor de a combina proteine, produse, grăsimi sănătoase și carbohidrați, a spus Grasso. Iar dacă mănâncă o salată mare cu proteine la cină, ea se asigură întotdeauna că are carbohidrați, cum ar fi o bucată de pâine pentru a o însoți.
"Este vorba despre echilibru", a spus Grasso. "La sfârșitul zilei îți va da energie- te va face să te simți bine."

Fiul Corneliei Catanga, atac dur la adresa lui Nicole Cherry:

Citește și: Care e numărul magic de pași pentru a menține greutatea? Iată ce știm!

Citește și: 8 sfaturi de alimentație sănătoasă pentru sănătatea mintală!

Citește și: 14 alimente recomandate! Afla ce te ajuta si ce sa eviti!

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.