Care e numărul magic de pași pentru a menține greutatea? Iată ce știm!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 feb 2023, 08:33

Puneți-vă incaltamintea de mers pe jos și nu uitați de contorul de pași: Vă puteți reduce riscul de cancer, boli de inimă și moarte prematură!

Sursa: PixaBay

Puneți-vă incaltamintea de mers pe jos și nu uitați de contorul de pași: Vă puteți reduce riscul de cancer, boli de inimă și moarte prematură!

Puneți-vă incaltamintea de mers pe jos și nu uitați de contorul de pași: Vă puteți

reduce riscul de cancer, boli de inimă și moarte prematură dacă faceți până la 10.000 de pași pe zi, dar orice cantitate de mers pe jos ajută, potrivit unui nou studiu.
Studiile arată că o persoană obișnuită se îngrașă între 0,5 și 1 kilogram în fiecare an de la vârsta adultă tânără până la vârsta mijlocie, ceea ce duce încet la o greutate nesănătoasă și chiar la obezitate în timp.

"Oamenii chiar își pot reduce riscul de obezitate mergând mai mult pe jos", a declarat autorul studiului, Dr. Evan Brittain, profesor asociat în cadrul diviziei de medicină cardiovasculară de la Vanderbilt University Medical Center din Nashville.
Studiul a constatat, de asemenea, beneficii cheie pentru bolile și afecțiunile cronice: "Diabetul, apneea de somn, hipertensiunea, diabetul, depresia și GERD au arătat beneficii cu pași mai mari", a declarat Brittain prin e-mail.

"Relația cu hipertensiunea și diabetul s-a plafonat după aproximativ 8.000-9.000 de pași, dar celelalte au fost liniare, ceea ce înseamnă că pașii mai mari au continuat să reducă riscul", a spus el. "Aș spune că mesajele de luat acasă sunt că mai mulți pași sunt mai buni".
Este încă un alt studiu care ilustrează impactul puternic pe care mersul pe jos și alte forme de exerciții fizice îl au asupra sănătății noastre.
De fapt, dacă vă ridicați și faceți mișcare timp de 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii, vă reduceți cu o treime riscul de a muri din toate cauzele.

Reduceți riscul de obezitate cu mai mulți pași

Studiul a analizat o medie de patru ani de date privind activitatea și sănătatea de la peste 6.000 de participanți la Programul de cercetare All of Us al National Institutes of Health, dedicat cercetării modalităților de dezvoltare a îngrijirii individualizate a sănătății.
Participanții la studiu, publicat la 10 octombrie 2022 în revista Nature Medicine, au purtat dispozitive de urmărire a activității cel puțin 10 ore pe zi și au permis cercetătorilor accesul la dosarele lor electronice de sănătate pe parcursul mai multor ani.
"Studiul nostru a avut o medie de 4 ani de monitorizare continuă a activității. Astfel, am putut lua în considerare totalitatea activității între momentul în care a început monitorizarea și momentul în care a fost diagnosticată o boală, ceea ce reprezintă un avantaj major, deoarece nu a trebuit să facem presupuneri privind activitatea în timp, spre deosebire de toate studiile anterioare", a declarat Brittain.
Persoanele participante la studiu aveau vârste cuprinse între 41 și 67 de ani și niveluri ale indicelui de masă corporală de la 24,3, care este considerat în intervalul de greutate sănătos, la 32,9, considerat obez.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care mergeau 5 km pe zi- aproximativ 8.200 de pași- aveau mai puține șanse să devină obeze sau să sufere de apnee de somn, reflux acid și tulburări depresive majore. Apneea de somn și refluxul acid răspund bine la pierderea în greutate, care poate reduce presiunea asupra gâtului și a stomacului, în timp ce exercițiile fizice reprezintă o piatră de temelie a tratamentului pentru depresie.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Ce se întâmplă cu beneficiile celor 10.000 de pași?

Beneficiile pentru sănătate au crescut cu fiecare pas, a constatat studiul, dar au atins un vârf la 10.000 de pași- după care efectele s-au estompat. Numărarea pașilor poate fi deosebit de importantă pentru persoanele care fac activități fizice nestructurate, neplanificate, cum ar fi munca în casă, grădinăritul și plimbările cu câinele.
"În mod remarcabil, am detectat o asociere între pașii accidentale (pași făcuți pentru a merge în viața de zi cu zi) și un risc mai mic atât de cancer, cât și de boli de inimă", a remarcat coautorul studiului, Borja del Pozo Cruz, profesor asociat adjunct la Universitatea din Danemarca de Sud din Odense, Danemarca, și cercetător principal în domeniul științelor sănătății pentru Universitatea din Cadiz, Spania.
Del Pozo Cruz și echipa sa au publicat recent un studiu similar care a constatat că mersul pe jos 10.000 de pași pe zi reduce riscul de demență cu 50%. Riscul a scăzut cu 25% cu doar 3.800 de pași pe zi, potrivit studiului anterior.
Cu toate acestea, dacă mersul pe jos a avut loc într-un ritm alert de 112 pași pe minut timp de 30 de minute, acesta a maximizat reducerea riscului, ducând la o reducere de 62% a riscului de demență. Nici cele 30 de minute de mers pe jos în ritm rapid nu trebuiau să aibă loc dintr-o dată- puteau fi repartizate pe parcursul zilei.
Cercetătorii au constatat că asocierea dintre vârful de 30 de minute de pași și reducerea riscului depinde de boala studiată. Studiul a constatat, de asemenea, o asociere între intensitatea pașilor și beneficiile pentru sănătate, "deși relațiile au fost mai puțin consistente decât în cazul numărului de pași", au spus cercetătorii.
"Dar adevărul este că același obiectiv s-a aplicat întotdeauna: Provoacă-te pe tine însuți la orice nivel de fitness la care te afli. Evident, verificați mai întâi cu medicul dumneavoastră, dar obiectivul dumneavoastră este să deveniți neînsuflețit timp de 30 de minute în fiecare zi."

Orhan din serialul Totul pentru familia mea a întâmpinat noul an cu o decizie neașteptată! Celebrul actor Cüneyt Mete a dezvăluit ce va face anul acesta pentru a se menține în formă, după problemele de sănătate suferite!

Citește și: Un tip de activitate fizică protejează creierul mai mult decât altele!

Citește și: Exercițiile fizice pentru a prelungi viața, pentru orice vârstă!

Citește și: Top 10 moduri de a avea grijă de sănătatea ta mentală!

 


După ce s-au despărțit, Radu îi dă în continuare speranțe Cristinei. În gală, atunci când a fost pe cale să fie eliminat, acesta i-a spus tinerei că ar fi așteptat-o afară, asta dacă ar fi plecat acasă.